5 orsaker till separationsångest hos siamesiska katter – Purrtalk.com – Hjälpsam information om katter

5 orsaker till separationsångest hos siamesiska katter – Purrtalk.com – Hjälpsam information om katter

De supervänliga och mycket sociala siamesiska katterna är ett utmärkt komplement till din familj. Det är en av de mycket få intelligenta kattraserna som tycker om att umgås med människor. Faktum är att din siamesiska katt trivs med utomhusäventyr och mänsklig interaktion. Och när katten inte vill ha någon utomhusaktivitet är allt den behöver att tillbringa lite tid i sin ägares knä. Men vad händer om du inte är hemma för det mesta? Eller när du är hemma men inte är tillgänglig för ditt husdjur? I så fall kan din siamesiska katt uppleva separationsångest.

Det finns flera orsaker till separationsångest, allt från stress och ångest till rutinproblem, brist på stimulans och saknad av dagsljus. Men det bästa är att du kan hantera separationsångest hos din siamesiska katt. Allt du behöver göra är att ta reda på den möjliga orsaken till separationsångest och hitta sätt att hantera den. Och när vi försöker förstå separationsångest hos siamesiska katter bättre måste vi börja med att veta vad separationsångest är och de vanligaste tecknen på separationsångest hos siamesiska katter.

Vad är separationsångest hos siamesiska katter?

Separationsångest är ett mycket vanligt beteende som känns igen hos hundar, men vissa kattraser är också benägna att drabbas av separationsångest. Och siamesiska katter är en av dem. Siamkatter kan anses vara oberoende varelser som kan hålla sig sysselsatta hela dagen. De är dock en mycket social kattras. Dessutom trivs de med mänsklig interaktion och föredrar att skapa ett djupt band, särskilt med sina ägare. Det är också möjligt att din siamesiska katt etablerar ett djupt band med andra djur också.

Även om de flesta djurföräldrar njuter av denna anknytning och detta band med sin siamesiska katt, inser de knappast att anknytningen kan visa sig vara överdriven. Och när din siamesiska katts föredragna person eller djur inte är i närheten under en tid kan den börja visa tecken och symtom på separationsångest.

Tecken och symtom på separationsångest

Det är inte alltid lätt att räkna ut separationsångest hos siamesiska katter, men de kan visa några tecken och symtom som ger dig en uppfattning om att din siamesiska katt kan uppleva separationsångest. Några av tecknen och symptomen kan vara

Urinering utanför kattlådan

Det kanske vanligaste tecknet på separationsångest som din siamesiska katt kan visa är att den smutsar ner huset. De riktar vanligtvis in sig på sin ägares tillhörigheter, till exempel deras säng eller andra möbler. Även om överdriven urinering kan tyda på vissa medicinska tillstånd, som diabetes eller urinvägsinfektioner, kan separationsångest vara en av de möjliga orsakerna.

Överdriven anknytning

Även om siamkatter vanligtvis föredrar att vara i närheten av sina ägare och andra familjemedlemmar, kan det vara ett möjligt tecken på separationsångest om din katt är extra klängig mest hela tiden.

Social tillbakadragning

Även om siamkatter vanligtvis uttrycker glädje när de träffar sina ägare efter jobbet, om din siamkatt verkar undvika dig eller gömmer sig i stället för att hälsa på dig, kan det vara ett möjligt tecken på separationsångest.

Överdriven grooming

När din siamkatt upplever separationsångest är det vanligt att den hänger sig åt beteenden som överdriven grooming eller slickande. Som ett resultat av detta kan de skada sin päls, särskilt runt nedre delen av ryggen, buken, låren och frambenen. Pälsförlust kan dock också vara en möjlig indikation på mat- eller miljöallergier. Därför är det viktigt att prata med din veterinär om det.

Aptitlöshet

Ett annat möjligt tecken på separationsångest som din katt kan visa är aptitlöshet. Din katt kan vägra att äta, särskilt när ägaren försöker mata den.

Kräkningar och diarré

Några av de klassiska tecknen på stress hos dina siamesiska katter är kräkningar och diarré. De kan dock också vara en indikator på vissa fysiska sjukdomar.

Andra beteendeproblem

Förutom överdriven klängighet, om din siamesiska katt uppvisar ett destruktivt beteende, som att skrapa dörrar eller slå av fönsterbrädor, finns det en möjlighet att din siamesiska katt lider av separationsångest.

Som husdjursförälder måste du komma ihåg att en del av tecknen och symtomen på separationsångest överlappar med tecknen på andra hälso- och beteendeproblem. Om du därför märker något av ovanstående tecken är det bäst att konsultera din veterinär innan du fastställer att din siamesiska katt lider av separationsångest.

Orsaker till separationsångest hos siamesiska katter

Nu när du redan har några av de tecken och symtom som din siamesiska katt visar när den upplever separationsångest, kommer här några av orsakerna till separationsångest hos siamesiska katter.

#1. Ångest och depression

Precis som människor tenderar din kattunge också att känna sig ledsen eller deprimerad. Siamkatter är benägna att drabbas av depression eftersom de är en intelligent ras som trivs i samspel med människor och andra djur. När de saknar mänsklig kontakt eller interaktion med andra djur utvecklar de depression, vilket leder till separationsångest.

Hur hanterar man det?

Det kan vara svårt att identifiera depression hos siamesiska katter, men när din veterinär utesluter alla möjliga medicinska tillstånd eller sjukdomar kan han eller hon föreslå att du tillbringar mer tid med ditt husdjur. I de fall då din uppmärksamhet till ditt husdjur inte räcker till, och din siamesiska katt fortfarande kämpar med depression och ångest, kan din veterinär skriva ut läkemedel mot ångest som kan vara till hjälp för din katt.

#2. Stressrelaterade hormoner

Stress är inte något som bara människor upplever. Den påverkar alla levande varelser, inklusive din katt. Stressrelaterade hormoner kan vara den skyldige som utlöser separationsångest hos din siamesiska katt. När du märker att din siamesiska katt är stressad eller börjar bli orolig så fort du är redo att lämna huset kan stressrelaterade hormoner orsaka separationsångest.

På grund av den överdrivna frisättningen av stresshormon i kattens kropp kan du hitta din siamesiska katt med en orolig mage som resulterar i kräkningar och diarré. Dessutom kan överdrivna stressnivåer leda till att din siamesiska katt kissar och bajsar runt om i huset i stället för i kattlådan.

Hur hanterar man det?

Om stressrelaterade hormoner är det som orsakar separationsångest hos din siamesiska katt måste du arbeta med att hantera stresskällan. Om det är din avfärd från huset som utlöser stress, försök att utföra olika uppgifter i varierande ordning, så att det blir svårt för din katt att bilda en korrelation mellan vissa uppgifter som indikerar att du är redo att lämna huset.

Gör dessutom din ankomst hem mindre spännande också. Och medan du är borta, se till att din kattunge är omgiven av sina favoritföremål. Du kan också prova att använda kattdiffusorer som omedelbart kan lugna din siamesiska katt.

#3. Tidig separation från familjen

En annan möjlig orsak till separationsångest hos din siamesiska katt är tidig avvänjning och separation av katten från sin familj. När siamkattungar skiljs från sin mamma och sina syskon i mycket ung ålder går de miste om den känslomässiga kontakten med sin familj, vilket så småningom leder till separationsångestsyndrom.

Hur hanterar man det?

Även om det är något som ofta ligger utanför din kontroll, ska du när du skaffar en siamesisk katt se till att den tillbringar cirka åtta veckor med sin familj innan du adopterar den.

Tyvärr finns det inte mycket du kan göra för kattungar som är föräldralösa, förutom att älska dem och tillbringa mer tid med dem.

#4. Brist på stimulans

Siamkatter är en intelligent ras som behöver ständig stimulans. En miljö som saknar stimulans kan leda till depression och ångest hos ditt kattdjur, vilket återspeglar separationsångest.

Hur hanterar man det?

För att göra miljön mer välkomnande och tilltalande för dina siamesiska katter är det viktigt att investera i leksaker som kan hålla ditt husdjur sysselsatt när du är borta. Dessutom är det också viktigt att du håller fönster och gardiner öppna så att din katt kan njuta av världen utanför. Se dock till att du vidtar lämpliga säkerhetsåtgärder när du lämnar fönstren öppna.

#5. Sommartid

Det kanske kommer som en överraskning, men sommartid kan också vara en potentiell orsak till separationsångest hos siamesiska katter. Oavsett om din katt tillbringar mer tid inomhus eller utomhus spelar solljuset en viktig roll när det gäller att bestämma deras schema. Dessutom dras katter naturligt till solljus, så när det sker en tidsomställning leder det till stress och förvirring för din siamesiska katt, vilket så småningom återspeglas som separationsångest.

Hur hanterar man det?

Separationsångest som beror på sommartid lägger sig så småningom på egen hand när kattens inre klocka anpassar sig till den nya tidpunkten.

Slutord

Från stress till tidig avvänjning, brist på stimulans och sommartid finns det flera orsaker till separationsångest hos siamkatter. När du har identifierat symptomen och uteslutit andra möjliga medicinska tillstånd som orsakar dessa tecken kan du hantera din katts separationsångest. Allt som krävs är lite mer ansträngning från din sida. I de flesta fall går mild separationsångest över utan någon behandling. I vissa fall kan din siamesiska katt dock behöva medicinsk behandling.