De olika färgerna hos siamesiska katter

De olika färgerna hos siamesiska katter

Siamesiska katter är en av de mest eleganta och unika kattraserna som finns. De har ett distinkt pälsmönster som gör att både kattälskare och lekmän omedelbart känner igen dem. Siamkatter har allt från en vit elfenbensfärgad päls till en mörkgrå med olika färger på extremiteterna. Därför föds alla siamesiska katter vita, och färgen på deras punkter börjar synas när de blir äldre. Du kan alltså avgöra vilken siamesisk katt du har genom att titta på dess points på kroppen när den har vuxit upp. Med det sagt, om du funderar på att skaffa en till ditt hem är det bäst att utbilda dig om de olika färgerna på siamkatter. Här är en guide om de detaljer du bör känna till.

Siamkattens olika färger

Cat Fanciers Association (CFA) har endast accepterat fyra färger på siamkatter. Dessa färger är baserade på färgen på deras punkter. Det vill säga att en siamesisk katts päls på ansikte, öronspetsar, ben, tassar, trampdynor, nosläder och svans har en viss färg, dvs. point, och pälsen på resten av kroppen är vanligtvis vit eller grå. De fyra accepterade färgvarianterna hos siamesiska katter är alltså seal point (svarta punkter), blue point (blågrå punkter), chocolate point och lilac point.

Siamesiska katter kan också finnas i andra färger, men det är oftast en blandning av dessa färgpunkter eller andra kattraser. Därför kan du också förvänta dig att se en tabby siamesisk katt, men det är inte en renrasig siamesisk katt. Ta en titt på lite information om var och en av de officiella fyra färgvarianterna av siamkatter.

1. Seal Point Siamkatter

Seal Point Siamkatter har svarta, mörkbruna (seal brown) eller mörkgråa points. Däremot är färgen på pälsen på resten av kroppen betydligt ljusare och varierar mellan gräddfärg och blek fawnfärg. Katten sägs vara en svart katt, men dess genetik gör att de mörkare färgerna bara syns på dess points istället för på hela kroppen.

Seal point Siamese cat är den ursprungliga färgen hos siamkatten. Alla andra färgpunkter är alltså variationer eller utspädningar av denna version. Därför är en seal point siamesisk katt den vanligaste bland alla andra olika färger av siamesiska katter.

Du bör också notera att nästan alla siamesiska katter har ljusblå ögon. Färgvariationerna har liten eller ingen effekt på dess ögonfärg – du kan bara hitta små variationer.

2. Blue Point Siamkatter

Blue Point Siamkatter är de mest sällsynta av alla siamkatter. Du kan identifiera en sådan genom att titta noga på punkterna. Punkterna har en blå, kall ton med inslag av grått. Dessutom har resten av pälsen på kroppen en blåaktig ton till det vita i stället för en tan/beige färgton. Med det sagt, den blågrå färgen på dess tassar och ben bleknar gradvis till det ljusare vita. Så du kan märka att dess mage och bröst är något mörkare än resten av kroppen.

Färgpunkterna på en blue point siamesisk katt förblir dock inte desamma under hela dess liv. När den är en kattunge är färgen på dess points så ljus att de knappt syns. Den naturliga färgen syns under större delen av dess liv, och färgen på pälsen på pointsen blir betydligt mörkare när de närmar sig ålderdomen. s

Blue point Siamkattens sällsynthet gör att de är relativt dyra. Du kan räkna med att spendera någonstans mellan 800 och 1000 dollar enbart på katten. Detta inkluderar inte de extra kostnaderna för att ta hand om katten. Dessutom är siamesiska kattungar av utställningskvalitet betydligt dyrare, med priser på upp till 2 500 dollar. Priserna på kattungar av utställningskvalitet är vanligtvis högt satta då deras förfäder också var utställningskatter. Med det sagt bör du alltid överväga möjligheten att adoptera en kattunge i stället.

3. Chocolate Point Siamese Cats

Bland de officiella fyra olika färgerna på siamesiska katter har chocolate point siamesiska katter den minsta färgkontrasten mellan pälsen på points och resten av kroppen. Pälsen på deras kroppar är alltså elfenbensfärgad. Å andra sidan är deras öron, näsa, tassar, ben och svans alla mjölkchokladfärgade. Deras tassar och nosläder är dock kanelrosa.

4. Lilac Point Siamese Cat

En lilac point siamesisk katt är också känd som en frost point siamesisk katt. Detta beror på att färgen på dess päls på points är frostgrå med en subtil antydan till rosa. Liksom de ljusa punkterna har dess kroppspäls också en ljus färg, som bäst kan beskrivas som isvit. Det finns ingen skuggning på det vita, så det är färgen av snö i motsats till grädde, beige eller elfenben på andra typer. Dessutom är dess nosläder och trampdynor lavendelrosa.

En lilac point siamesisk katt är också den ljusaste färgade siamesiska katten av de officiella fyra färgerna hos siamesiska katter. Till skillnad från blue-point siamkatter och andra färgtyper förändras (mörknar) inte heller pointfärgen för lilac point siamkatter när de blir äldre. Denna färgtyp var den tredje färgtypen som officiellt erkändes och accepterades.

Andra färger på siamesiska katter

Utan tvekan finns det bara fyra officiella färgvarianter på siamesiska katter. Du kan dock hitta dem i andra färger när de inte är renrasiga. Några av de olika färgerna på siamesiska katter är följande.

Red Point Siamese Cats

Du kan hitta en red point Siamese katt när den är en korsning av en siamesisk katt, sköldpaddskatt och red tabby. Dessa katter har en varm vitfärgad kropp med rosa trampdynor och nosläder. Dessa katter kallas även orange point siamkatter.

Lynx point siamkatter

Lynx point siamkatter är en korsning mellan en point siamkatt och en domestic tabby-katt. Den har randiga points, och färgerna kan variera beroende på siamesens color point.

Cream Point Siamese Cats

En cream point Siamese katt är en korsning mellan en siamesisk katt, en röd domestic shorthair och en Abys. Så färgen på points är cool cream, och pälsen på kroppen är vit/cremefärgad. Bostlädret och trampdynorna är rosa. Av de olika färgerna på siamkatter är detta en som ser särskilt fin ut, även om den inte är en ren siames.

Foreign White

En Foreign White är en otippad variant av siamkatten, med undantag för att den inte har några kontrasterande pointfärger. Så hela dess päls är ljusvit utan skuggning. Dessutom har dessa katter vanligtvis blå ögon, som de flesta siamesiska katter.

Snabba fakta om de olika färgerna på siamesiska katter

Även om det finns olika färger på siamesiska katter är alla likadana på nästan alla sätt. Därför har alla dessa siamesiska katter liknande personlighetsdrag, och de har samma dimensioner och livslängd. Den enda skillnaden är alltså färgen på deras pälsar. Därför behöver du inte vidta några särskilda vård- och säkerhetsåtgärder för en viss färgtyp. Om du planerar att skaffa en till ditt hem bör du känna till några snabba fakta om siamesiska katter

  • Höjd – mellan 10 och 12 tum
  • Vikt – mellan 5 och 12 pund
  • Livslängd – mellan 10 och 13 år

Du bör veta att siamesiska katter är relativt krävande husdjur. Så du måste ägna betydande tid och ansträngning åt att ge den vård och uppmärksamhet. På så sätt kan du göra det möjligt för den att hålla sig frisk och lycklig i din familj.

Snabba personlighetsdrag hos siamesiska katter

Du bör veta vad du kan förvänta dig när du väljer att göra en siamesisk katt till en del av din familj. Så här är några snabba personlighetsdrag hos siamesiska katter.

De är tillgivna

Siamkatter är en särskilt tillgiven ras. De kräver mycket uppmärksamhet från dig och tenderar att följa dig runt om i huset. Du kan också förvänta dig att din siamesiska katt tillbringar mycket tid i ditt knä. Dessa katter tenderar också att vara ganska högljudda och uttrycker ganska ofta hur de känner för dig. Så räkna med att du kommer att spendera en del tid med att prata med din katt också.

De är intelligenta

Siamkatter är en av de mest intelligenta kattraserna som finns. På grund av deras höga intelligens behöver de delta i interaktiv lek varje dag för att hålla sina mentala förmågor skarpa.

Några sista ord

Nu när du känner till de olika färgerna på siamkatter och hur det inte påverkar deras personlighet eller hälsa kan du bara fokusera på att skaffa en som har bra kemi med dig från första början.