Hur du förhindrar att din siamesiska katt kliar på möblerna

Hur du förhindrar att din siamesiska katt kliar på möblerna

Om din nya soffa ser lite sliten ut sedan du adopterade en siamesisk katt kan din lurviga vän ha något med det att göra! Att klia möbler är ett sätt för siamkatter att få lite motion, sträcka ut sig och klippa av gamla naglar.

Det finns dock flera sätt att träna dina siamkatter att hålla sig borta från dina möbler. Läs vidare för att lära dig mer om dem:

Varför klöser siamesiska katter möbler?

Din siamesiska katt kan klösa och orsaka stora skador på möbler, mattor och gardiner. Här är några av de viktigaste orsakerna till att din siamesiska katt älskar att skrapa möbler:

Grooming

Katter har en naturlig instinkt att vässa sina naglar och bli av med gamla bitar av klorna. Att klia sig är en möjlighet för katterna att skingra all kisseenergi. Enligt forskning tillbringar katter ungefär hälften av sitt liv med att tvätta sig, vilket gör att klöseriet är en viktig del av deras livsstil.

Lek

Klöseriet är en rolig aktivitet för katter och ett sätt för dem att få lite välbehövlig motion. Unga kattungar har en tendens att låta sig ryckas med och slutar inte förrän de är utmattade. Att klia hjälper hjärnans utveckling hos siamesiska katter och finslipar deras jaktinstinkt.

I brunst

Om din vuxna katt kliar sig mycket kan det vara ett tecken på att den är i brunst. Liksom de flesta levande varelser längtar även katter efter att vara tillsammans med en partner. När din katt är i brunst kan det hända att den försöker klösa på dina gardiner för att försöka ta sig ut.

Markering av territorium

Katter är territoriella djur. Genom att klia sig hjälper de dem att markera sitt eget territorium. På katternas trampdynor finns doftkörtlar som kallas feromoner. När din siamesiska katt klöser på något kan den därför inte bara lämna klösmärken på möblerna utan också sin doft för att avgränsa sitt revir.

Stretching och träning

Fysisk aktivitet är viktigt för att hålla en kattunge i form. Du måste ha observerat din katt när den stretchar under dagen. Att klia sträcker också deras ligament och hjälper dem att må bra.

Hur förhindrar du att din siamesiska katt kliar dina möbler?

Klia är ett normalt kattbeteende som är viktigt för att sköta sig, träna och markera revir. Eftersom katter är djur har de naturligtvis ingen uppfattning om rätt och fel. Allt de tänker på är att uppfylla sina behov.

Det är bäst att ge din kattvän något att klia på, så att de kan avledas från att klösa på dina dyra möbler. Här är några tips att tänka på:

Köp en klösstolpe

En klösstolpe är ett beprövat sätt att skydda dina möbler. Du kan antingen köpa en sådan från en djuraffär eller göra en egen hemma.

Se till att den stolpe du köper är tillräckligt hög, även om ditt husdjur fortfarande är en kattunge. Hon kommer troligen att växa snabbt, och därför behöver du en klösstolpe som är tillräckligt hög för att en vuxen katt ska kunna nå upp och sträcka sig ordentligt.

Det är viktigt att stolpen är tillräckligt robust så att en 10-15 pund tung katt kan dra kraftigt i den utan risk för att den välter. Du kan välja att köpa mer än en stolpe och förvara den på olika ställen i huset.

Välj rätt material

Klösholkar finns i olika material och utföranden, vilket kan göra det svårt att välja rätt stolpe. Se till att den stolpe du köper är täckt med grovt vävt material som gör skadorna synliga, till exempel sisal.

Siamesiska katter dras naturligt till texturerade ytor som gör skrapskador synliga. Att kunna se sina klösmärken förstärker katternas revirmarkerande vanor. Grova material gör att katterna kan få ett bra grepp eftersom de har rätt textur och motståndskraft.

Placera stolparna strategiskt

Placera klösholmarna på platser i huset där din pälsbeklädda vän föredrar att umgås, till exempel nära fönster eller i vardagsrummet. Katter tenderar också att klia sig när de vaknar från en tupplur, så det är en bra idé att hålla stolpen nära deras sovplats.

Eftersom siamesiska katter kliar sig för att markera sitt revir ska du placera klöset på en plats där det är tillräckligt synligt. Om din katt har klövat på din soffa, se till att placera stolpen framför det område som den har klöjat för att hjälpa henne att byta lätt.

Introducera din katt till stolpen

Det är möjligt att din siamesiska katt helt enkelt ignorerar den klösstolpe som du har skaffat till henne. Det bästa sättet att introducera henne till den är att leka runt den. Du kan använda laserljus eller en leksak med fiskespö för att hjälpa henne att lägga märke till stolpen och använda den.

En annan bra idé är att gnugga kattmynta på klösestolpen de första dagarna så att din katt blir frestad att undersöka den. Se till att du inte bär din katt till stolpen och försöker gnugga sina tassar på den. Detta kan leda till en stressreaktion och få dem att undvika stolpen helt och hållet.

Gör dina möbler oattraktiva

För att avskräcka din katt från att klösa på dina möbler är det viktigt att minska deras attraktionskraft. Du kan linda ett lakan runt den repade delen av soffan för att göra det omöjligt för henne att komma under den för att klia.

För mindre områden kan du välja att klistra en dubbelhäftande tejp. Din siamesiska katt kommer sannolikt inte att gilla att hennes tassar fastnar på ytan, vilket effektivt avskräcker henne från att skrapa dina möbler. När ditt kattdjur väl har vant sig vid klöshållaren kan du göra dig av med beläggningarna på dina möbler.

Träna din katt

Att använda positiv förstärkning är en effektiv metod för att träna din katt att använda klöshållarna. Detta innebär helt enkelt att om du vill att ditt husdjur ska upprepa ett beteende, belöna henne för det.

När du ser att din siamesiska katt använder klösestället, dela ut några godbitar för att låta den veta att den gör rätt. Se till att du belönar omedelbart så att din katt vet vad det är för något.

Du kan också använda en stavleksak för att få din katt att använda en klösestolpe. Börja med att leka med leksaken på ett kort avstånd från stolpen. När din katt börjar leka med, svep staven så att änden dinglar över stolpen. Det är troligt att din katt kommer att stöta på det grova klösmaterialet och snabbt anpassa sig till det.

Vad man inte ska göra

Att få en klösstolpe för att avskräcka din katt från att klösa på möblerna kan vara en enkel idé, men kan kräva lite träning. När du ändå håller på, se till att du inte gör det:

Bär din katt till klöset

Gör inte misstaget att bära din katt till klöset och fysiskt tvinga henne att använda sina tassar för att klösa på det. Detta kan motverka syftet genom att skrämma din lurviga vän. Resultatet kan bli att hon avstår helt från att använda klöset och kanske till och med börjar undvika dig.

Kasta bort ett gammalt klöset

Kasta inte bort din katts favoritklöset när det börjar bli slitet. Faktum är att katter gillar rivna och strimlade föremål eftersom det är lättare för dem att gräva ner sina klor i ytan. Begagnade klösar är också mer attraktiva för dem eftersom de ser ut och luktar bekant.

Döda din katt

American Society for the Prevention of Cruelty to Animals (ASPCA) är strängt emot att döma katter. Det får inte användas som ett beteendestöd, oavsett hur envis ditt husdjur är.

Katter har en naturlig benägenhet att sträcka ut och vässa sina klor. Att få dem borttagna är liktydigt med amputation. Att ta bort klorna är inte bara smärtsamt för din katt, utan kan leda till livslånga problem när den går och balanserar sig.

Ett alternativ är att köpa kattstrumpor eller mjuka nagelskydd om du inte kan träna din katt. Dessa kommer att begränsa skadorna när din katt kliar dina möbler.

Avslutande tankar

Siamesiska katter gillar att klia sig precis som de flesta andra raser. De är lekfulla varelser som älskar fysisk aktivitet. Den goda nyheten är att de är intelligenta och kan tränas till att avstå från att skrapa möblerna och istället använda skraphålen.

Siamkatter är vänliga husdjur, vilket gör det lätt att träna dem på rätt sätt. Använd kattsnår på klösholmarna eller lek med din pälsvän i närheten av klösholmen för att få dem att lägga märke till den. Om din katt fortsätter att klösa på möblerna kan du använda ett lakan som du lindar runt möblerna tills den helt och hållet övergår till klösstolparna.