Hur kan jag avgöra om en siamesisk katt är rätt för mig? – Purrtalk.com – Nyttig information om katter

Hur kan jag avgöra om en siamesisk katt är rätt för mig? – Purrtalk.com – Nyttig information om katter

Siamkatten är en av de mest sällsynta och äldsta kattraserna som finns idag. Med en historia på mer än tio århundraden vet du kanske att siamkatterna ansågs heliga i Thailand. När de flyttade till USA som kungligheter ville många människor äga den för dess elegans, unika utseende och djupblå ögon. Katterna är mycket intelligenta, högljudda och krävande, och när du bestämmer dig för att skaffa en siamesisk katt till dig själv måste du fundera på om siamkatten är rätt för dig.

Även om en siamesisk katt är ett utmärkt husdjur för de flesta djurägare är det ändå inte ett husdjur för alla. En siamesisk katt är ofta inte rätt val för djurföräldrar som inte kan ge tid och uppmärksamhet åt sin siamesiska katt varje dag.

Det här inlägget delar med sig av lite intressant information om siamkatten som hjälper dig att ta reda på hur du kan avgöra om en siamkatt är rätt för dig.

När du funderar på att äga en siamesisk katt

När du funderar på att äga en siamesisk katt behöver du tänka på följande saker som hjälper dig att avgöra om en siamesisk katt är rätt för dig.

Lär dig mer om kattens positiva egenskaper

Det finns mycket som du kanske redan vet om en siamesisk katts utseende. De är eleganta, har vackra blå ögon med olika variationer av färger, och deras päls kräver inte mycket grooming. Men bortsett från det fysiska utseendet finns det mycket mer som du behöver veta om siamesiska katter.

De är tillgivna och kärleksfulla. En siamesisk katt älskar att tillbringa tid med dig och njuta av ditt sällskap när du tittar på ditt favoritprogram på tv och har inget emot att klättra upp i sängen med dig på natten. Siamkatter är bra med barn, men du som vuxen måste se till att du alltid övervakar dina små barn när de är med ditt husdjur.

Överväganden när du har ett annat husdjur hemma

Har du en annan katt hemma? Eller en hund?

Oroa dig inte.

Siamkatter kommer ofta bra överens med andra husdjur, inklusive katter och hundar. Faktum är att siamkatter också vanligtvis är bra med främlingar. Allt de behöver är uppmärksamhet och sällskap, och det är oftast bäst att adoptera en siamkatt i par. Men om du redan har husdjur hemma kan du veta att din nya siamesiska katt kommer att komma bra överens, särskilt om det andra husdjuret har samma personlighet som din siamesiska katt.

Om du dessutom ville ha en hund som husdjur, men inte kunde adoptera en hund (av någon anledning), kan du överväga att adoptera en siamesisk katt. De har liknande egenskaper som en hund, och med tiden kan du till och med lära dem att leka apport.

Akta dig för deras hälsoproblem

Siamkatter är renrasiga; de kommer med en ökad risk för flera hälsoproblem. Några av de hälsotillstånd som din siamesiska katt kan vara benägen att drabbas av är följande:

Tandhälsa

Vissa katter är vanligtvis inte särskilt bra på att ta hand om sin tandhälsa, och en siamesisk katt är en av dem. Tandproblem är således mycket vanliga bland denna kattras. Även om det vanligtvis börjar med avlagringar av matrester, hårdnar det och bildar tandsten med tiden, vilket kan leda till allvarliga tandinfektioner. I vissa fall kan kroniska tandinfektioner leda till att din siamesiska katt förlorar sina tänder och kan även skada dess inre organ.

Bakterie- och virusinfektioner

Vanligtvis har siamkatter ett försvagat immunförsvar, vilket gör dem mer sårbara för bakterie- och virusinfektioner. När du överväger att skaffa en siamesisk katt åt dig själv är det bra att veta att du kan förebygga flera infektioner genom vaccination. Beroende på deras ålder och andra riskfaktorer baserade på deras livsstil, kontrollera med din veterinär och gå till din siamesiska katt för vaccination för att förebygga flera typer av infektioner.

Megaesofagus

När din siamesiska katt äter mat kommer den till magen genom en sammandragning av ett rör som kallas matstrupen. Det finns dock ett medicinskt tillstånd genom vilket matstrupen sträcks ut. Som ett resultat av detta kommer maten inte ner till magsäcken, utan stannar i stället kvar i ditt husdjurs matstrupe. Denna typ av mag-tarmsjukdom är mycket vanlig bland siamesiska katter.

Flera andra hälsotillstånd är vanliga bland siamesiska katter, bland annat separationsångest och depression, felins hyperesthesisyndrom, retinal atrofi och vissa typer av cancer, så se till att du tar tillräckligt med hänsyn till alla dessa hälsotillstånd innan du adopterar en till dig själv.

Lär dig mer om rasen

Du kanske redan känner till det fysiska utseendet, de positiva egenskaperna och hälsotillstånden hos en siamesisk katt, men du behöver också känna till vissa specifika rasdetaljer. Först när du har fullständig information om alla aspekter av en siamesisk katts personlighet kan du ta reda på om en siamesisk katt är rätt för dig.

Siamkatter skiljer sig från andra raser

Katter är vanligtvis lugnare och gillar att sova mycket. Om du letar efter en lättsam katt som inte ber om mycket uppmärksamhet är en siamesisk katt inte något för dig. Siamkatter är aktiva, och att äga en sådan katt är mycket likt att äga en hund. De behöver gå ut ofta och tillbringa mycket tid med dig. Om du inte ger dem tillräckligt med tid och uppmärksamhet är de benägna att drabbas av depressioner och ångest.

Dessutom är en siamesisk katt nyfiken, viljestark och intelligent. När en siamesisk katt bestämmer sig för att göra något kommer den att göra det ändå oavsett konsekvenserna, ett beteendedrag som inte är vanligt förekommande bland andra typer av katter.

Eftersom siamkatter är intelligenta och ofta är fast i sina sätt att göra saker kan de dock vara svåra att träna, till skillnad från en hund. Dessutom är de mycket nyfikna, och när du väl tar hem dem kan du räkna med att de kommer att trassla in sig i ledningar och klättra upp i hyllorna. Så innan du skaffar en siamesisk katt bör du se till att ditt hem är säkert för den nya katten. Säkra alla lösa ledningar, sätt säkerhetslås på alla hyllor och en skärm på din eldstad, och gör allt du skulle göra när ditt barn börjar krypa. Endast om du kan lägga så mycket tid på att säkra ditt hem för en ny siamkatt, först då är det rätt för dig.

Känn till din siamkats oönskade egenskaper

En siamkatt är dock högljudd och krävande. Medan katter vanligtvis är pipiga och spinner ibland är en siamesisk katt extremt högljudd och gör mycket höga, lågmälda ylle och ylle som kallas ”meezer” Med tanke på att rasen är ganska krävande kommer din siamesiska katt att fortsätta att göra detta ljud i timmar om den vill ha något. Innan du skaffar en siamkatt ska du veta att meezer ofta är ganska irriterande och att det är svårt att ignorera din siamkats ylande.

Om du är någon som tillbringar mycket tid utomhus eller har ett krävande arbete och du tänker lämna din siamkatt ensam hemma, är en siamkatt kanske inte ett bra val. Men även då, om du tar hem en ny siamesisk katt, se till att du anlitar en djurvakt eller lämnar katten till en vän/familjemedlem som kan ge sällskap åt ditt nya husdjur medan du är borta.

Tänk på om din siamkats krävande natur kommer att trösta dig eller öka din stress ytterligare.

Att hitta rätt siamkatt

Siamkatter har en lång livslängd och om du skaffar dig en siamkatt och tar väl hand om den, vet du att du har hittat en vän som kommer att fortsätta att följa med dig i så länge som 15 till 20 år. Men innan du bestämmer dig för att skaffa dig en siamesisk katt måste du veta att en siamesisk katt skiljer sig från andra kattraser. De är inte den vanliga lugna katten som älskar att sova mycket. Istället är en siamesisk katt aktiv, suktar efter uppmärksamhet och är ett bra sällskap för barn.

Dessutom gör vissa inte så bra egenskaper hos en siamesisk katt den inte till det rätta valet för alla. En siamesisk katt är benägen att drabbas av depression och ångest om den lämnas ensam i långa timmar. Dessutom är den också benägen att utveckla flera hälsoproblem, vilket innebär att du måste ägna en del tid åt förebyggande vård av din katt.

Så även om en siamesisk katt är ett bra husdjur för de flesta djurägare, är den ofta inte det rätta valet för djurföräldrar som inte kan ge tid och uppmärksamhet åt sin siamesiska katt varje dag. Med de faktorer som nämns ovan i åtanke är det bara du som kan avgöra om en siamesisk katt är rätt för dig. Se även vår kompletta guide om att ha siamesiska katter som husdjur.