Hur mycket är en siamesisk katt värd?

Hur mycket är en siamesisk katt värd?

Siamesiska katter är en av de mest populära kattraserna i västvärlden sedan 1880-talet. Med ett distinkt utseende och en vänlig personlighet är dessa katter helt enkelt underbara. Det är en överraskning att de är en av de mest eftertraktade raserna, och deras unika efterfrågan återspeglas ofta i deras pris. Så hur mycket är en siamesisk katt värd?

Kostnaden för en siamesisk katt kan variera var som helst between $250 etween $250 and $2500. Den enorma prisvariationen är ett resultat av flera faktorer, inklusive kattens färg, ålder, uppfödning samt var du får katten. Om du adopterar en katt från ett djurhem kan du få kostnadsbesparingar, men det kan kräva att du måste lägga ut pengar på kattens vårdkostnader. Förutom engångskostnaden för att köpa en katt måste du dessutom lägga ut pengar på kattens proteinrika foder och hälsovård. Du kan också överväga att skaffa en kattförsäkring eftersom rasen är benägen att drabbas av flera hälsoproblem.

I det här inlägget går vi på djupet för att ta reda på hur mycket en siamesisk katt är värd?

Prissättning av en siamesisk katt – översikt

Det finns flera faktorer som bestämmer priset på din siamesiska katt. Färgen, åldern och var du köper katten är de tre viktigaste faktorerna för siamkattens pris. Dessutom beror din siamkats värde också på om din katt är av utställningskvalitet eller inte.

Låt oss titta på var och en av de faktorer som bestämmer din katts värde.

Färgen på siamkatter

En av de mest kritiska faktorerna som påverkar värdet på din siamkatt är vilken färg du väljer och hur vanligt förekommande den är. Färgen kallas ”färg på specifika punkter” på siamkatten, vilket inkluderar kattens öron, fötter, ansikte och svans.

The Cat Fancier’s Association som är Den berörda myndigheten som fastställer riktlinjer för utställning och uppfödning av katter i USA erkänner fyra färgpunkter för renrasiga siamkatter. Dessa fyra färgpoäng är:

Blue Point

För en siamesisk katt med blue point är kroppen vit, medan points är gråblå och ögonen blå.

Lilac Point

Dessa katter, som skiljer sig något från blue point, har en isvit kropp, medan points varierar från gråaktiga till rosa toner. Ögonen är blå.

Seal Point

Siamkattens kropp är inte vit. Istället är den gräddbrun/brunfärgad, och pointsen är mörkbruna. Ögonen hos sådana siamesiska katter är blå.

Chocolate Point

Kroppen är elfenbensfärgad, medan punkten är chokladfärgad med livligt blå ögon.

Även om de fyrfärgade punkterna som nämns ovan är de som Cat Fancier’s Association accepterar, finns det flera andra varianter av siamesiska katter som du kan hitta. Några av variationerna är redpoint, tortie points, lynx points och många andra kombinationer som är resultatet av att man avlat en siamesisk katt med en vanligare ras. Priset på dessa varianter av siamesiska katter är mycket lägre än på en renrasig katt. Priset på siamesiska katter med erkända points är dock mycket högre.

Åldern på siamesisk katt

Det borde inte komma som en överraskning, men siamesiska kattungar är mycket dyrare än en vuxen katt.

Priset på en siamesisk kattunge kan ligga på mellan 250 och 1000 dollar, medan du för en vuxen siamesisk katt (renrasig) kan räkna med att betala något över 1000 dollar.

Om den siamesiska kattunge som du vill köpa är en katt av utställningskvalitet kan du dessutom räkna med att betala så mycket som 1500 till 2000 dollar.

Var köper du katten ifrån?

En annan viktig faktor som dikterar din siamesiska katts värde är varifrån du köper katten. Det finns flera köpalternativ och du kan välja det som passar bäst för dina behov. Vissa väljer att köpa en siamesisk katt på nätet, medan andra föredrar att köpa dem från uppfödare. Ändå finns det några få som slutar med att adoptera en siamesisk katt från ett djurhem. Var du köper din katt från påverkar dock säkerligen priset.

Om du köper en siamesisk katt från ett onlineforum kan du kanske betala mindre, men då har du en större risk för hälsoproblem för ditt husdjur, vilket kan kosta dig i längden. En mycket liknande risk är förknippad med ditt potentiella husdjur om du adopterar en siamesisk katt från ett djurhem.

Om du däremot köper en siamesisk katt från en uppfödare kan det sluta med att du betalar mer, men med det extra priset kan du vara säker på att du tar hem en frisk katt.

Visa kvalitetsegenskaper

Förutom färg, ålder och var du köper katten kan ytterligare några faktorer påverka värdet på din siamesiska katt. Cat Fancier’s Association har också identifierat en viss uppsättning egenskaper hos en siamesisk katt av utställningskvalitet. Några av dessa egenskaper är huvudform, pälsens struktur samt svansens färg och längd. Du kan förvänta dig att katter av utställningskvalitet är dyrare än katter som inte har de egenskaper som föreningen har identifierat.

Din siamesiska katts värde beror på fyra faktorer

 • Färg,
 • Ålder,
 • Var du köper den och
 • Utställningskvalitetsegenskaper.

Även om dessa fyra faktorer avgör din siameskatts värde finns det flera andra kostnader som du kan tvingas ta på dig när du tar hem en siameskatt. Låt oss titta på några av de ytterligare kostnader som är förknippade med köpet av en siamesisk katt.

Andra kostnader som är förknippade med köpet av en siamesisk katt

Engångsinvestering när du köper en siamesisk katt

Även om du kommer att lägga ut på kostnaden för din katt finns det några engångskostnader som du kommer att ådra dig när du tar hem en ny siamesisk katt. Några av de saker som du kan behöva till din siamesiska katt är bland annat följande.

 • En kattsäng,
 • Kattvagn,
 • Mat- och vattenskålar,
 • Groomingverktyg som borste och nagelklippare,
 • Kattlådan,
 • Klösholkar och leksaker.

Du kan också överväga att sterilisera/kastrera ditt djur. Se till att rådgöra med din veterinär och boka in ett tidigt möte. Återigen är detta en engångskostnad som du kan behöva ådra dig.

Med den här listan kan du förbereda dig med vad du kan behöva spendera på att ta hem ett nytt husdjur.

Löpande kostnader som du kommer att behöva ådra dig.

Bortsett från den kostnad, som du spenderar på inköpet av din siamesiska katt; du förväntas spendera regelbundet tillräckligt mycket. Din siamesiska katt behöver en proteinrik kost, så se till att du väljer kattfoder av god kvalitet till ditt husdjur.

Dessutom är siamesiska katter mer benägna att drabbas av hälsoproblem, så du måste boka in ditt husdjurs regelbundna kontroller hos din veterinär. För att se till att din siamesiska katt håller sig vid perfekt hälsa ska du dessutom se till att du inte missar vaccinationer som avsevärt kan minska risken för flera hälsoproblem.

Det är alltid bäst att du tecknar en försäkring för din katt så snart du tar hem en ny kattunge. Försäkringskostnaden kan öka betydligt när din katt blir äldre och hälsoproblemen blir mer uttalade.

Några av de löpande kostnaderna som du måste ta på dig är bland annat:

 • Mat,
 • Kattförsäkring,
 • Mediciner och vaccinationer,
 • En ny kattlåda varje år.

Varför är siamesiska katter dyra?

Det kan tyckas att det är en dyr historia att skaffa sig en siamesisk katt och leva med den. Att vara förälder till en siamesisk katt är verkligen dyrt, men det är värt det. Rasen bär en rejäl prislapp av många skäl, men det viktigaste är att de är unika och distinkta (både till utseende och personlighet). De är vackra med unika markeringar och blått, tillsammans med en rolig personlighet som kommer överens med bokstavligen vem som helst. Och därför finns det en enorm efterfrågan på siamesiska katter.

Dessutom är siamesiska katter hypoallergena och fäller mycket mindre än flera andra kattraser. Detta gör den till en favorit för personer som kämpar med allergier. Att ha en siamesisk katt skulle innebära ett mindre behov av att städa huset och mindre utgifter för allergimediciner.

Dessa ideala fysiska och personliga egenskaper hos siamesisk katten är de främsta skälen till att de är mycket mer värda än andra kattraser.

Hur mycket är en siamesisk katt värd? – Slutord

Siamkatten är en dyr ras att köpa med en unik personlighet och ett unikt utseende, särskilt om man väljer en katt från en stamboksbyggare. Tillsammans med var du får katten ifrån påverkar även siamkattens ålder, färg och kvalitetsegenskaper priset. Så om du planerar att skaffa hem en siamesisk katt ska du vara beredd på att spendera mellan 250 och 2 500 dollar på det första inköpet av ditt husdjur. Men det är inte allt. Det verkliga värdet av din siamesiska katt är mycket mer än så, eftersom den förväntar sig att du spenderar lite mer när du tar hem ett nytt husdjur och uppfostrar det som din sanna följeslagare.