Mänsklig mat som din siamesiska katt kan och inte kan äta

Mänsklig mat som din siamesiska katt kan och inte kan äta

Du tar ett gott mellanmål, sätter på tv:n och lutar dig tillbaka i soffan. Några sekunder senare kommer din siamesiska katt fram till dina fötter och blinkar med sina bönfödda och förtjusande ögon upp mot dig och ber om en tugga eller två. Även om du inte skulle ha något emot att dela med dig av din måltid, tvekar du eftersom du inte är säker på om maten är okej för din katt eller ej.

I den här bloggen kommer vi att diskutera några livsmedel som din katt säkert kan äta (tillsammans med de vanligaste som du bör hålla borta från din siamesiska kattunge).

Mänskliga livsmedel som siamesiska katter kan äta:

1) Fisk

Fisk var alltid tänkt att vara den första punkten på den här listan, eller hur? Den enda gången fisk är dåligt för din siamesiska katt är när den behandlar sig själv direkt från ditt fiskakvarium. Förutom det kan fet fisk som makrill eller tonfisk bidra till att förbättra din lurviga väns hjärna, leder och syn.

2) Ost

Be din katt att vara med nästa gång du äter ost till frukost – protein- och kalciuminnehållet är oerhört nyttigt för både dig och din katt.

3) Kött

Kött som nötkött och fjäderfä är ett helt naturligt alternativ för katter. Du måste dock undvika skinka eller charkuterier, eftersom dessa innehåller höga halter av natrium och kan visa sig vara giftiga för din siamesiska katts känsliga mage.

4) Bananer

Du är förmodligen medveten om hur viktiga bananer är för växande barn, men visste du att de också kan vara ett ganska hälsosamt alternativ för din siamesiska katt? Med det sagt bör bananer inte bli en regelbunden del av din katts diet på grund av den höga sockerhalten.

5) Bär

Bär som jordgubbar och blåbär har höga halter av antioxidanter som kan ge många fördelar för både människor och katter. Detta, tillsammans med deras låga sockerhalt, gör bär till ett bra foder för din katt.

6) Morötter

Grönsaker är en viktig del av människans kost, men de är inte alls lika viktiga för katter. Det betyder dock inte att grönsaker inte är säkra eller till och med fördelaktiga för dem. Din siamesiska kattunge kan njuta av några kokta morötter då och då; se dock till att undvika att ge dem råa morötter, eftersom det finns en risk att din katt kan kvävas av dem.

7) Meloner

Katter brukar njuta av små bitar av vattenmeloner utan kärnor, honungsmelon eller melon med cantaloup. Dessutom är meloner rika på vitamin C och A – två av de mest essentiella vitaminerna för människor och djur.

8) Pumpor

Undvik kryddan och ge helt enkelt pumpa till din siamesiska katt. Tillsammans med en mängd andra näringsämnen är purerade pumpor rika på fibrer, vilket kan hjälpa till med matsmältningsproblem. Eftersom siamkatter gillar att slicka sig själva mycket hamnar de dessutom ofta med hårbollar i magen – en annan sak som fibrer kan hjälpa till med.

9) Ris

I likhet med grönsaker är ris inte ett krav för katter, men skadar dem inte heller. Faktum är att om din siamesiska katt har problem med matsmältningen kan lite ris faktiskt vara bra.

10) Ägg

Ägg innehåller rikligt med protein och är ännu ett hälsosamt foder som du kan (och bör) ge din siamesiska katt. Välj dock kokta ägg, eftersom råa ägg ibland innehåller bakterier som E.coli eller salmonella.

11) Havregryn

Havre innehåller järn, protein och fibrer – alla tre är mycket fördelaktiga för din siamesiska katts allmänna hälsa. Om din katt dessutom kämpar med hudproblem kan aktuell applicering av havre vara till hjälp.

12) Spenat

Har du någonsin lagt märke till att din siamesiska katt gnager på lite gräs? Katter älskar bladgröna grönsaker – för att inte tala om att spenat innehåller en mängd olika vitaminer. Spenat bör dock inte ges till katter som kämpar med urin- eller njurproblem.

Mänskliga livsmedel som siamesiska katter inte kan äta

1) Alkohol

Alla livsmedel eller drycker som innehåller alkohol kan leda till allvarliga problem hos katter, inklusive diarré, kräkningar, andningsproblem, koma och till och med död.

2) Jästdeg

Om du äter bröd som består av jästdeg bör du undvika att dela det brödet med din siamesiska katt. Siamkatter har redan ett känsligt matsmältningssystem, och jästdeg kan leda till ansamling av gas. Detta kan leda till att kattens mage sväller och vrider sig – ett tillstånd som snabbt kan bli dödligt. Dessutom är alkohol en av biprodukterna från jäst, och vi har redan talat om de problem som alkohol kan orsaka hos kattdjur.

Du kan dock utfodra din siamesiska katt med bakat bröd, förutsatt att katten är frisk.

3) Kaffe

Kaffe innehåller metylxantiner som koffein och brom. Dessa ämnen kan när de konsumeras av katter leda till diarré, kräkningar, kramper, skakningar och till och med döden.

4) Choklad:

Precis som kaffe innehåller även choklad koffein (en metylxantin), vars effekter redan har diskuterats ovan. Olika sorters choklad innehåller har olika koncentrationer av metylxanter – vit choklad innehåller minst mängd, medan kakaopulver innehåller mest. Som regel kan dock ingen choklad anses vara säker för katter.

5) Kokosnöt (vatten och fruktkött)

Kött och mjölk från färska kokosnötter kan utlösa matsmältningsproblem hos siamesiska katter. Kokosvatten har kaliumhalter som generellt sett är osäkra för katter, även om kokosolja kan visa sig vara bra för vissa hudproblem som din katt kanske lider av. Med det sagt rekommenderar vi att du rådfrågar din veterinär innan du tillämpar detta botemedel.

6) Citrusfrukter

Grapefrukter, Clementiner, apelsiner, citroner och limefrukter är fyllda med citronsyra, vilket kan utlösa olika problem hos siamesiska katter. Frukterna i sig, liksom deras frön, skal, blad och stjälkar bör undvikas. Även om små mängder citrusfrukter troligen bara leder till en lätt upprörd mage, kan större mängder orsaka svåra kräkningar, diarré och undertryckande av nervsystemet.

7) Mejeriprodukter

Laktosintolerans är vanligt hos kattdjur, vilket innebär att mejeriprodukter (som yoghurt, mjölk eller ost) inte passar deras matsmältningssystem. Även om det är bäst att helt undvika sådana produkter kan du alltid diskutera laktosfria alternativ med din veterinär.

8) Rosiner och vindruvor

Även om den exakta orsaken till dessa produkters giftighet inte är känd, finns det bevis för att russin och vindruvor kan orsaka njursvikt hos katter (och även hundar).

9) Nötter

Nötter som tillhör makadamiaträdet är giftiga för katter. Precis som för russin och vindruvor är orsaken till denna giftighet dock inte helt klarlagd. Andra typer av nötter, som valnötter, pekannötter och mandlar, innehåller stora mängder olja och fett som kan leda till magbesvär och till och med problem som bukspottkörtelinflammation hos siamesiska katter.

10) Rått/underkokt kött

Som vi nämnde i det första avsnittet kan rått eller till och med underkokt kött innehålla E.Coli- och Salmonellabakterier. Därför har katter som äter rått kött ofta problem med mag- och tarmproblem.

11) Råa ägg

Precis som rått kött kan råa ägg också vara infekterade med salmonella. Indikationer på en salmonellainfektion är feber, diarré och kräkningar. Dessutom innehåller råa ägg avidin, vilket är ett slags enzym som förhindrar upptaget av biotin hos katter (biotin är viktigt för pälsens och hudens hälsa).

12) Rå fisk

Också rå fisk är sårbar för bakterier som kan leda till matförgiftning hos siamesiska katter.

13) Vissa grönsaker

Även om katter säkert kan äta olika grönsaker kan andra, såsom gräslök, schalottenlök, schalottenlök, purjolök, vitlök och lök, visa sig skadliga. Dessa grönsaker kan leda till gastrointestinala problem hos katter och kan till och med skada deras röda blodkroppar. Alla livsmedel som innehåller dessa örter eller grönsaker (t.ex. vitlöksbröd) måste också undvikas.

Slutord

Där har du det, en ganska omfattande lista över alla säkra och osäkra livsmedel för din siamesiska katt. Nästa gång din kattvän ber om en del av ditt mellanmål kommer du att veta exakt vad du ska göra.

Om du tror att din siamesiska katt har fått i sig eller ätit något skadligt, kontakta genast en veterinär – vänta inte tills din katt börjar visa tecken på sjukdom.