Övningar och spel för din siamesiska katt

Övningar och spel för din siamesiska katt

En av de mest framträdande egenskaperna hos siameser är deras energiska natur. Du kan se dem hoppa från din soffa eller leka med slumpmässiga föremål runt om i huset.

Dessa livliga kattdjur behöver mycket fysisk och mental stimulans för att hålla sig lyckliga. Om de inte får det kan de snabbt bli uttråkade och ägna sig åt destruktivt beteende. Det finns olika övningar och lekar för att hålla din katt stimulerad och nöjd.

Varför behöver siamesiska katter leka?

Man tror allmänt att katter leker för att öva upp färdigheter, till exempel jakt, som de naturligtvis skulle ha behövt för att överleva om de levt i det vilda. Det finns dock några fler orsaker bakom din katts lekfulla beteende.

Stressavlastning

Du kanske märker att din husdjurskatt tar tag i närmsta leksak eller föremål och riktar all sin energi mot det. Katter tenderar att släppa ut negativ energi genom att jaga och låtsas döda sina leksaker. Även att skrapa möbler är en stressreducerande aktivitet för katter. Om du upptäcker att din katt gör det är det en bra idé att skaffa en klösstolpe till den.

Fysisk träning

Fysisk aktivitet är viktigt för att din siamesiska ska hålla sig frisk. Detta är en av de främsta anledningarna till att de älskar att leka med leksaker. Att hoppa, klättra och springa hjälper dem att hålla sig i god form.

Mental träning

Lekande stimulerar verkligen sinnet. Siamkatter har ett rörligt sinne och lek hjälper till att upprätthålla det. Om din katt är gammal kan mental stimulans via lek minimera risken för Alzheimers.

Utveckling

Övningar och lekar hjälper till med katternas mentala utveckling. Lekfulla aktiviteter hjälper inte bara kattungar att upptäcka sig själva utan också att ta reda på omvärlden. De får till exempel veta att om de slår en boll med sin tass kommer den att rulla iväg, och att det säkert skulle göra ont att bita sin egen svans.

Lek hjälper katterna att lära sig begreppen orsak och verkan, vilket är viktigt för utvecklingen. Dessutom gör fysisk aktivitet deras muskler starkare och de lär sig hand (tass)-ögonkoordination.

Självförtroende

Vissa katter är blyga och tar tid på sig att öppna sig. Övningar och lekar ger en välbehövlig distraktion eftersom katter alltid frestas att leka med dem. Leksaker hjälper också katterna att känna sig trygga i sitt nya hem. Om du har en blyg kattunge kan du ge henne en leksak eller två för att öka hennes självförtroende.

Bindning

Det är en bra idé att använda leksaker för att interagera med din husdjurskatt. Siameser är sällskapliga varelser som älskar att knyta band till sina ägare. Det är därför viktigt att leka med din nya lurviga vän för att bygga upp en koppling till dem.

Bästa övningar och spel för din katt

Även om katter i allmänhet anses vara tysta och lugna behöver de fysisk aktivitet. Även om katter inte behöver lika mycket motion som hundar rekommenderar veterinärer starkt lekar och träning för att hålla dem i form. Några av de mest populära övningarna och lekarna för katter är bl.a:

Katt-torn

Katt-torn med flera våningar finns i stor utsträckning i djuraffärer och på nätet. Katter tycker om att klättra upp till höga områden och titta ner på sitt revir.

Katter som lever utomhus älskar att klättra i träd eftersom det ger dem möjlighet att överblicka världen nedanför från en säker plats. Inomhuskatter får samma nöje av katttorn eller kattträd. Det hjälper dem inte bara att känna sig mer självsäkra, utan ger dem också lite välbehövlig motion.

Laserpekare

Laserpekare är utmärkta för att göra en lat katt aktiv. Tryck helt enkelt på knappen på laserpekaren och sikta på golvet eller väggen. Din katt kommer att hoppa på den på nolltid.

Laserpekare ger din katt betydande mental stimulans och förhindrar att den blir överdrivet uttråkad. Laserstrålen ser precis ut som ett snabbt rörligt byte för din katt, vilket gör att den kan ha mycket roligt med den. Avslutningsvis kan du leda din katt till en godbit som belöning.

Kattmynta-leksaker

Kattmynta är en flerårig ört som härstammar från Europa. Många kattleksaker innehåller torkad och malen kattmynta för att locka till sig katter. Nepetalakton är huvudingrediensen i kattmynta, som utlöser hjärnkemikalier som är kopplade till humör och lycka.

Katter reagerar vanligtvis på leksaker med kattmynta genom att bli hyperaktiva. De kan rulla runt eller vända sig om i cirka 5-12 minuter. Kattmynta är inte bara bra för att motivera en katt att leka, utan hjälper också till att minska deras stressnivåer.

Stavleksaker

Jakt är en naturlig instinkt hos alla katter. Precis som katter utomhus jagar efter byten behöver inomhuskatter liknande möjligheter. Stavleksaker efterliknar ett byte, vilket gör dem till en stor källa till spänning för sällskapskatter.

En stavleksak kan helt enkelt vara en pinne med en tunn duk eller ett band fäst i ena änden. Du kan rycka, vifta eller fladdra runt den så att bandet rör sig på ett sätt som liknar en fågel, en insekt eller ett annat byte. En betydande fördel med en stavleksak är att den håller ett säkert avstånd mellan din siamesiska katts klor och din hud.

Bollleksaker

Bollleksaker är ganska tilltalande för katter. Deras sätt att rulla runt på golvet liknar rörelsen hos möss och andra bytesdjur. Det kan vara en bra idé att lägga in godis, ljuddämpare eller kattmynta inuti bollleksaker för att göra dem mer lockande för din katt. Några av de populära bollleksakerna är t.ex:

 • Vaddat papper (du kan prova olika texturer och storlekar)
 • Pingpongbollar
 • Bollar med klockor
 • Mylarbollar
 • Svampbollar
 • Svampbollar

Fågelmatare och akvarier

Övningar och lekar för siameser inkluderar att titta på fågelmatare eller akvarier. Detta kan ge avsevärd stimulans för din lurviga vän. Katter älskar att titta på fiskar och fåglar som rör sig i sin naturliga miljö.

Du kan köpa en kattfönstersits för att göra det lättare för din siamesiska katt att se världen utanför. Alternativt kan du placera ett kattträd nära ett fönster med riktiga träd utanför så att din katt kan njuta av att klättra i det och se fåglar fladdra omkring.

Klickerträning

Din katts rovdjursinstinkter gör det roligt för henne att ”förtjäna” sin mat. Clickerträning är både stimulerande och rolig för ditt husdjur. En klicker är en liten plastanordning som används för att avge ett ljud som din katt lätt kan höra.

Ta klickern i ena handen och en godbit i den andra. Visa din katt godiset så att den kommer mot dig. Så snart hon gör det, ”klickar” du och ger henne godiset. På så sätt lär sig ditt husdjur snart att associera ett gott beteende med klickljudet.

Pusselleksaker

Pusselleksaker håller ditt kattdjur rörligt och ger positiv förstärkning på samma gång. Pusselleksaker får katterna att arbeta för sin mat. Detta aktiverar deras hjärna och uppfyller också deras naturliga instinkt att jaga.

Pusselmatare och pusselleksaker är bra för att bromsa katter som tenderar att äta för snabbt. De hjälper till att skapa en association mellan mataren och ätandet. Du kan börja med att använda godis i pusselmatare och sedan långsamt ersätta dem med kibble.

Brottningsleksaker

Du kan ge din siamesiska katt en mjuk leksak som den kan ta i hand, sparka och brottas med. Ett populärt alternativ är att fylla en lång strumpa med bomullsväv och försiktigt knyta ihop ändan med ett band eller snöre.

Katter älskar dessutom kartonger och papperspåsar. Du kan lägga godis till kattmynta inuti och lämna dem öppna så att din katt kan utforska dem. De kan gömma sig i den, hoppa på den eller hoppa in och ut. De fungerar inte bara som ett bra gömställe utan är också roliga leksaker. Prova att ha en kattmyntabelagd leksaksmus inuti för att få ditt husdjur att jaga och förfölja den.

Regler för lek

Siamkatter älskar leksaker som ser ut och beter sig på samma sätt som deras naturliga byten. För att få ditt kattdjur att njuta maximalt finns här några riktlinjer att följa:

 • Gå fram i din katts takt. Erbjud henne en mängd olika övningar och lekar för att ta reda på vilka hon gillar mest.
 • Om din siamesiska blir överexalterad kan den angripa dina händer eller fötter eller andra sällskapsdjur. Om det börjar bli grovt, ta en paus i leken och börja igen när hon har lugnat ner sig.
 • Lek med din katt under olika tider på dagen för att ta reda på när hon är mest benägen att leka. Katter i det vilda gillar att jaga innan de äter och tar en tupplur, så försök att leka med din katt innan du matar henne.
 • Välj en plats att leka på som är fri från distraktioner och där din pälskamrat skulle känna sig säker.
 • Ha nya leksaker för särskilda leksessioner och fortsätt att rotera andra leksaker. På så sätt kan du bibehålla ditt husdjurs intresse eftersom katter tenderar att tappa intresset ganska snabbt.

Slutord

Du kan enkelt köpa kattleksaker och spel i djuraffärer eller onlinebutiker. Dessutom kan du till och med göra dem själv genom att söka på internet. Övningar och lekar är avgörande för att hålla ditt husdjur fysiskt och mentalt stimulerat samtidigt som de avskräcker dem från destruktiva beteenden. Det är alltid bäst att övervaka din katt under leken.