Siamesisk katt som gnisslar tänder: Purrtalk.com – Hjälpande information om katter: Orsaker och tips för att förhindra det

Siamesisk katt som gnisslar tänder: Purrtalk.com – Hjälpande information om katter: Orsaker och tips för att förhindra det

Tandgnissling, även känt som bruxism, är ett vanligt tillstånd hos siamesiska katter. Om du är kattägare har du förmodligen hört din siamesiska katt gnissla tänderna. Som husdjursförälder måste du dock veta att tandgnissling kan vara vanligt, men det är inte normalt. När du hör eller ser din kattunge gnissla tänderna ska du veta att något inte stämmer med ditt husdjur. Varje gång din kattvän gnisslar tänderna kan du höra ett klickande eller klapprande ljud. Dessutom kan du också observera beteendet när din katt rör käken från sida till sida (i stället för den vanliga upp- och nedgående rörelsen som förknippas med att tugga mat).

Även om tandslipning är ganska vanligt bland siamesiska katter bör det ändå betraktas som ett symptom eftersom det visar att något inte står rätt till med din katt. Siamkatter gnisslar vanligtvis tänderna när de har ont. Typiskt sett är smärtan förknippad med sjukdomar i munhålan, såsom tandköttssjukdomar, stomatit och tandfrakturer, på grund av vilka din kattvän kan mala tänderna. Andra medicinska tillstånd kan dock också få din siamesiska katt att gnissla tänderna. Lyckligtvis kan du förhindra att din siamesiska katt gnisslar tänder genom att söka omedelbar medicinsk hjälp med hjälp av smärtlindringstekniker och genom att se till att din siamesiska katt har god fysisk och oral hälsa.

I det här inlägget tittar vi på några av orsakerna till att din siamesiska katt kan gnissla tänderna. Dessutom tar vi en inblick i några av de sätt som du kan förebygga beteendet hos din kattvän, så att du vet att ditt husdjur njuter av topphälsa och smärtfri tid med dig och din familj.

Varför gnisslar min siamesiska katt tänderna – identifiera orsakerna

Det kan finnas flera orsaker till att din siamesiska katt kan gnissla tänderna. Beteendet är dock ofta förknippat med smärta. Dessutom är smärta relaterad till sjukdomar i munhålan också en av orsakerna till att din siamesiska katt gnisslar tänderna. Några av de sjukdomar i munhålan som kan leda till tandgnissling är felställda tänder, inflammatorisk tandköttssjukdom, munsår, tandfrakturer och stomatit. Låt oss ta en närmare titt på var och en av orsakerna.

Tandfelställning

Onormal tandföljd, även kallad felställning, är en av de potentiella orsakerna till tandgnissling. Vanligtvis har ett ungt kattdjur 26 mjölktänder när det är sex månader gammalt. När kattungen blir äldre får den dock 30 tänder. Malocclusion är ett tillstånd som uppstår när din katts över- och underkäke inte passar ihop på grund av att tänderna är felplacerade. Även om tillståndet kan utvecklas vid yngre ålder, förvärras det vanligtvis med tiden när katten växer upp till vuxen ålder.

Som ett resultat av felställda tänder kan det vara svårt för din siamesiska katt att plocka upp och tugga maten. Dessutom är felställda tänder mer benägna till plack- och tandstensbildning och har en ökad risk för infektioner i munhålan.

Felställda tänder är ganska vanligt förekommande bland siamesiska och persiska katter, vilket är en av de främsta orsakerna till att din katt kan finna att din katt gnisslar tänder.

Inflammatorisk tandköttssjukdom

Medicinskt känd som gingivit eller parodontit, är inflammation i din siamesiska katts tandkött en annan ledande orsak till smärta och tillhörande tandgnissling. Endast i USA drabbar inflammatoriska tandköttssjukdomar, inklusive gingivit och parodontit, mer än 70 % av katter över 3 år.

Tillståndet utvecklas när tandsten och plack byggs upp på din katts tänder. Så småningom tar sig de orala bakterierna fram till basen av din katts tänder, som är fäst vid tandköttet, vilket leder till inflammation och rodnad. Om gingivit behandlas i tid går det att behandla och tillståndet kan vändas, men om det inte åtgärdas kan problemet utvecklas till ett oåterkalleligt stadium och kan också leda till allvarligare infektioner och så småningom förlust av tandkött och ben.

Om du märker att din siamesiska katt gnisslar med tänderna är det en bra idé att ta en titt på din kattkilles munhåla och kontrollera om det finns tecken på inflammation i din katts munhåla.

Sår i munnen

En annan vanlig orsak till tandgnissling hos din siamesiska katt är sår i munnen. Munsår, även kända som cancersår, är inte alltid smärtsamma. Men eftersom de är öppna sår på din katts tandkött eller tunga är de ofta en av de vanligaste källorna till obehag hos katter.

Det är viktigt för kattägare att veta att munsår kan vara ett symptom på andra medicinska tillstånd, till exempel kattherpes, systemisk lupus och ureumförgiftning. Oavsett orsaken till munsår är det ett obehagligt tillstånd för katter. Därför kan munsår vara en av orsakerna till att din siamesiska katt gnisslar tänder.

Tandfraktur

Trauma som leder till tandfraktur är ett annat tillstånd i munhålan som kan leda till smärta och obehag och resulterar i tandgnissling. Siamkatter är särskilt känsliga för frakturer på den övre tandens spets. Tandfrakturer kan vara obehagliga och smärtsamma för din katt eftersom de påverkar kattens bett och får din siamesiska katt att gnissla tänder.

Stomatit

Ett munhålstillstånd som är särskilt smärtsamt för siamesiska katter är stomatit och är en av de vanligaste orsakerna till tandgnissling. Tillståndet är en autoimmun sjukdom hos siamkatter där immunsystemet överreagerar när plack samlas runt tänderna. Som ett resultat leder det till inflammation av tandköttet och andra friska vävnader i munhålan, vilket så småningom orsakar rodnad och förtjockning av munvävnaderna.

Om tillståndet inte behandlas kan det utvecklas och kan även påverka baksidan av halsen och munslemhinnan. Stomatit är extremt smärtsamt och är en av orsakerna till att din siamesiska katt kan gnissla tänderna.

Andra hälsoproblem som kan leda till tandgnissling

Även om sjukdomar i munhålan är en vanlig orsak till tandgnissling hos katter kan hälsoproblem utanför munhålan också leda till tandgnissling. Några av de andra hälsotillstånd som kan leda till tandgnissling är

  • Inflammatorisk tarmsjukdom,
  • Bukspottkörtelinflammation,
  • Cancer och
  • Magsår.

Dessutom kan din siamesiska katt också gnissla tänderna på grund av beteendemässiga och psykiska hälsoproblem.

Hur man förebygger tandgnissling hos min siamesiska katt?

Om du märker att din siamesiska katt gnisslar tänderna under en längre tid är det bäst att uppmärksamma din kattunge så att du kan ta reda på orsaken till tandgnisslingen. När du vet varför din siamesiska katt gnisslar tänder kan du vidta lämpliga åtgärder för att åtgärda problemet. Dessutom kan du också vidta åtgärder för att förebygga den potentiella orsaken till tandgnissling.

Låt oss titta på några av de sätt som kan hjälpa dig att lösa problemet med siamesisk katts tandgnissling. Dessutom får du också tips om hur du kan förebygga det.

Identifiera orsaken till tandgnissling genom att söka läkarhjälp

Den kanske första och mest kritiska åtgärden du måste vidta så snart du märker att din katt gnisslar tänder är att söka läkarhjälp. Se till att boka in en tid hos din veterinär så att du kan identifiera vilket medicinskt tillstånd som orsakar att din katt gnisslar tänder. I de flesta fall är det sjukdomar i munhålan som ligger bakom detta beteende, men det är inte alltid fallet. I vissa fall kan andra hälsotillstånd orsaka smärta som leder till tandgnissling. Att identifiera orsaken är därför det första steget när det gäller att förbättra din siamesiska katts tandgnissling.

Smärthantering och behandling av det underliggande problemet

När din veterinär har identifierat orsaken måste du därefter ta itu med det underliggande problemet. Om din katt lider av smärta på grund av inflammatorisk tandköttssjukdom eller munsår, se till att du samarbetar nära med din veterinär så att ni kan åtgärda orsaken till obehaget. Ju tidigare du får behandling, desto bättre är det för din katt eftersom den snart kommer att börja må bättre, vilket sannolikt kommer att minska tandgnisslandet.

Behandlingsplanen omfattar smärtlindring följt av förebyggande vård så att din katt kan åtnjuta en god hälsa, vilket i slutändan minskar risken för tandgnissling.

Säkerställa god fysisk och oral hälsa med livsstilsförändringar

När den underliggande orsaken är åtgärdad och den initiala smärtan och obehaget har avtagit kan din veterinär rekommendera några livsstilsförändringar för att se till att ditt kattdjur bibehåller utmärkt fysisk och oral hälsa. Några av de åtgärder som hjälper dig att förebygga tandgnissling är följande.

  • Tillbringa tillräckligt med tid och ge din siamesiska katt uppmärksamhet så att du kan identifiera eventuella förändringar i deras beteende i god tid,
  • Planera regelbundna besök hos veterinären eftersom det bidrar till tidig diagnos och behandling innan tillståndet förvärras,
  • Ge din katt en balanserad kost,
  • Upprätthålla goda munhygieniska rutiner som regelbunden tandborstning och frekventa munundersökningar,

Avslutande ord

Tandgnissling, även känt som bruxism, är ganska vanligt bland siamesiska katter; det är dock inte normalt. Din siamesiska katt kan gnissla tänderna på grund av något oralt eller annat hälsoproblem. Genom att tillbringa tid med din katt och planera regelbundna veterinärbesök kan du identifiera den bakomliggande orsaken till tandgnisslandet tidigt och vidta lämpliga åtgärder för att förhindra att din siamesiska katt gnisslar tänder.