Siamesiska katter och Ragdollkatter: Purrtalk.com – Hjälpande information om katter: Katter: Ramsdals, Ramsdals, Ramsdals: Katt: Känn skillnaderna – Purrtalk.com

Siamesiska katter och Ragdollkatter: Purrtalk.com – Hjälpande information om katter: Katter: Ramsdals, Ramsdals, Ramsdals: Katt: Känn skillnaderna – Purrtalk.com

Det är lätt att förväxla siamesiska katter och ragdollkatter eftersom deras färger och pälsar är ganska lika. De är dock i själva verket olika raser.

Ragdolls är i allmänhet avslappnade och lugna medan siameser älskar uppmärksamhet. Dessutom kan det vara en utmaning att träna Ragdollkatter på grund av deras självständiga natur. Siamkatter är å andra sidan mer lyhörda än Ragdolls.

Skillnader mellan siamesiska och Ragdollkatter

De grundläggande skillnaderna mellan en siamesisk och en Ragdollkatt är följande:

 • En vuxen siamkatt är i genomsnitt 15-20 tum lång, medan en ragdollkatt är 17-21 tum lång.
 • En siamkatt väger i genomsnitt 6-14 pund, medan en ragdollkatt väger 10-20 pund.
 • Siamkatter lever vanligtvis mellan 8-15 år. Ragdollkatter däremot har ett något längre liv, mellan 12-17 år.
 • Siamkatter behöver borstas varannan gång i veckan för att underhålla sin päls. Eftersom Ragdollkatter har betydligt mer päls behöver de borstas minst två gånger i veckan och badas två gånger i månaden.

Ursprung

Siamkattens historia går tillbaka till 1200-talet i Thailand, vilket gör dem till en av de äldsta kattraserna. Siamesen togs först till USA som en gåva till president Rutherford B. Hayes fru Lucy. Idag har siamkatten blivit en favorit i landet.

Ragdollkatter däremot skapades i Riverside, Kalifornien, av en uppfödare vid namn Ann Baker. Hon avlade en vit, långhårig katt i sitt grannskap med andra katter som hon ägde eller upptäckte. Hon valde noggrant ut utseende, personlighet och andra kriterier för att skapa rasen Ragdoll.

Utseende

Även om siamesiska katter och Ragdollkatter har ett liknande färgmönster finns det tydliga skillnader i deras utseende. Siamkatter har slanka kroppar och glänsande pälsar. De har en krämig päls som blir mörkare på de extrema punkterna på kroppen, såsom ansikte, öron, tassar och svans.

Ragdollkatter är å andra sidan större och pälsigare än siameser. Medan siamkatter väger mellan 8-10 pund kan Ragdollkatter väga upp till 12 pund.

Med sitt korta och silkeslena hår kan siamkatter ganska lätt skötas. Ragdollkatter är däremot relativt skötselkrävande eftersom de har längre päls och fäller mycket. Ragdollkatter finns dessutom i ett större antal olika färger jämfört med siameser.

Seal point Siamkatter är den mest populära typen av siameser. De kan dock hittas i många andra färger också, till exempel seal point, chocolate point, blue point, lilac point, cream point och flame point. I takt med att rasen växte i popularitet började kattuppfödare visa intresse för andra mönster också, som lynx, tabby och tortie.

På samma sätt var seal point en gång den mest populära typen av Ragdoll-katt. Med tiden började folk föredra även andra sorter. Till dem hör också blue point, lilac point, chocolate point, cream point och tabby.

Personlighet

Siameser och Ragdollkatter har ganska tydliga personligheter. Ragdolls är vanligtvis mjuka och diskreta, medan siamkatter är aktiva och ganska extroverta.

Ragdolls har fått sitt namn från det faktum att de har en tendens att bokstavligen flumma runt som en ragdoll när man lyfter upp dem. De har en foglig natur och njuter lugnt av andras sällskap. De älskar att mysa och tillbringa kvalitetstid med dig.

Å andra sidan är siamesiska katter uppmärksamhetssökande. De är högljudda och låter dig säkert veta när de behöver interaktion. Om de vill ha något kommer de att miauta åt dig tills du ger dem det de söker.

Även om Ragdolls är fredliga varelser tycker de inte om hundars sällskap. De gillar att vara det enda husdjuret så att de kan få exklusiv uppmärksamhet. Siamesiska katter är tvärtom lekfulla katter med en energinivå som liknar hundars, vilket gör dem till snabba vänner.

Siamesiska katter älskar att leka. De har en busig ådra och tenderar att dra till sig uppmärksamheten från alla i huset. Siameser är också nyfikna varelser, så se till att de inte kommer in i skåp eller andra utrymmen som du inte vill ha dem i.

Siamkatter är inte bara energiska och interaktiva, utan de är också ganska känsliga. Om du inte ger dem den uppmärksamhet de behöver kan de bli deprimerade eller börja bete sig illa. Även om Ragdolls också behöver uppmärksamhet är de lugnare och mer självständiga än siamkatter.

Vård

Siamkatter behöver mycket mer uppmärksamhet än Ragdolls. Om du är borta hemifrån långa timmar under dagen och inte kan ägna en betydande mängd tid åt att interagera med ditt husdjur är det kanske inte den bästa idén att adoptera en siamesisk katt.

Siamkatter tenderar att få separationsångest om de inte får tillräckligt med uppmärksamhet från sina ägare. För att hålla din siamesiska katt glad kan du ge den en matpusselleksak som håller den sysselsatt under lång tid.

Kom ändå ihåg att leksaker inte ersätter den kärlek och omsorg du ger den. Det kan hända att din kattvän följer dig runt i huset och gnäller för att få uppmärksamhet.

Även om Ragdollkatter inte är lika krävande som siameskatter kräver de fortfarande din tid. Avsätt ungefär 20 minuter varje dag för att leka med din katt. Dessa katter har en förkärlek för bollar, och kan till och med lära sig att leka apport med tiden. Eftersom Ragdolls har en tjock och fluffig päls måste de dessutom borstas regelbundet för att bli av med fett smuts, döda hår och knutar.

Siamkatter älskar att stå i centrum för uppmärksamheten och kan känna sig svartsjuka om du flyttar fokus från dem eller ger mer uppmärksamhet åt andra husdjur. Å andra sidan skulle en Ragdollkatt vara nöjd med att bara ligga och slappna av nära dig. De gillar fysisk kontakt, t.ex. att mysa, men skulle vara lika nöjda även om du gör andra saker medan du klappar dem.

Träning

Både siamesiska katter och ragdollkatter är intelligenta och gillar att lära sig trick. Siamkatter har en envishet, men de gillar utmaningar eftersom de har en energisk natur.

Det är bäst att anta ett konsekvent tillvägagångssätt när man tränar en siamesisk katt. Använd inte hårda tillvägagångssätt eller något som kan skada ditt husdjur. Negativ förstärkning fungerar inte och skulle faktiskt visa sig vara kontraproduktivt.

När din siamesiska katt gör något rätt ska du se till att belöna henne med en godbit. Se till att du svarar omedelbart så att din katt förstår att du var nöjd med hennes beteende.

Siameser tränas ofta till att bli utställningskatter på grund av deras förmåga att lära sig trick. De kommer sannolikt att njuta av den tid du ägnar åt att träna dem eftersom de ser det som en signal om tillgivenhet.

Siamkatter är ganska nyfikna och busiga, så det kan hända att de slår ner saker från ytor eller kliar på dina möbler. Det är därför viktigt att börja träna dem från en tidig ålder för att få dem att lära sig att bete sig på lämpligt sätt.

Ragdollkatter har däremot ett lummare temperament och kryper hellre ihop i ditt knä än att lära sig tricks. Även om de är intelligenta är de kanske inte benägna att lyda dina kommandon.

Att motivera en Ragdollkatt kan vara en kamp. När de inte är på humör kanske inte ens att locka dem med godis fungerar. De gillar dock att leka med leksaker när de är på humör.

Oavsett om du äger en siamesisk katt eller en Ragdoll, se till att du alltid använder positiv förstärkning när du tränar. Detta skulle göra upplevelsen trevlig för dina husdjur och kan till och med motivera dem att lära sig mer.

Vilken ras är rätt för dig?

Både siameser och ragdollkatter är populära och attraktiva husdjur. Här följer en kort beskrivning av egenskaperna hos de två raserna för att hjälpa dig att avgöra vilken ras du ska adoptera:

Siamkatt

 • Dessa katter passar bäst i familjer med barn eftersom de älskar uppmärksamhet. Barn kan matcha ditt husdjurs lekfullhet för att hålla henne glad och nöjd.
 • Eftersom siamkatter är sociala är det en bra idé att adoptera en katt om du redan har andra husdjur i huset. De har till och med en tendens att komma överens med hundar.
 • Eftersom siameskatter är ganska energiska, adoptera bara en om du kan avsätta tillräckligt med tid varje dag för att leka med henne.
 • Även om siameskatter är smarta kan de också vara envisa ibland. Att träna en siamesisk katt kräver mycket tid och tålamod.

Ragdollkatt

 • Ragdollkatter är oberoende av naturen. Även om de gillar att gosa med varandra behöver de inte uppmärksamhet hela tiden. Om du har ett relativt upptaget schema kan det vara ett bättre alternativ att adoptera en Ragdoll-katt än en siamesisk katt.
 • Om du har en avslappnad personlighet är det en bra idé att adoptera en Ragdoll-katt. Ragdollkatter gillar att ligga och slappna av och gillar att mysa då och då.
 • Ragdollkatter har en tjock och lång päls och är därför inte idealiska för personer som är allergiska mot långhåriga katter.

Slutord

Både siamkatter och ragdollkatter är kvalitetshusdjur. Siameser har en relativt kort och glansig päls till skillnad från långhåriga och fluffiga Ragdolls. Siameser är ganska lekfulla och kräver mycket kärlek och uppmärksamhet. Ragdolls däremot passar bäst för mer avslappnade djurägare eftersom de är lugnare av naturen.