Siamesiska katter och tonkinese katter: Purrtalk.com – Hjälpande information om katter: Katter: Katt och Siamesiska katter: Känn skillnaderna i denna fullständiga guide

Siamesiska katter och tonkinese katter: Purrtalk.com – Hjälpande information om katter: Katter: Katt och Siamesiska katter: Känn skillnaderna i denna fullständiga guide

Siamesiska katter och tonkinese katter ser likadana ut i många avseenden, och man kan förväxla dem enbart på grund av utseendet. Men när du börjar vara uppmärksam kan du börja se skillnaderna mellan de två. Varje kattras har tydliga och djärva personligheter som är omisskännligt unika. Om du planerar att adoptera en av dessa katter är det bäst att göra din forskning i förväg så att du kan ta hand om ditt husdjur på rätt sätt i det ögonblick som de kommer in i sitt nya hem. Så den här artikeln ger dig en omfattande guide om siamesiska katter vs tonkinese katter så att du kan känna till skillnaderna mellan de två raserna.

Fakta om siamesiska och tonkinese katter

Innan du fördjupar dig i skillnaderna mellan de här två kattraserna bör du ha en klar förståelse för några grundläggande fakta om dessa katter. På så sätt kan du på ett effektivt sätt avgöra om den ena rasen är rätt för dig eller inte. Att fatta ett välgrundat beslut när du skaffar ett husdjur är nödvändigt eftersom det garanterar att du kan ta hand om det och att ditt husdjur trivs i sitt nya hem.

Fakta om tonkinese-katter

Tonkinese-katter är inte en egen ras. De är en produkt av korsningar mellan siamesiska och burmesiska katter. Därför ser de ganska lika ut som siamesiska katter. Faktum är att de också finns i 4 pälsfärgskategorier, blå, naturlig, platina och champagne. Dessutom har de tre underkategorier för var och en av dessa. Underkategorierna är baserade på kontrastnivåerna. Så det finns:

 • Låg kontrast (fast mönster)
 • Medelhög kontrast (minkmönster)
 • Hög kontrast (punktmönster)

Dessa katter kommer också från Thailand, precis som siamesiska katter. Dessutom ärver de också en del av de lekfulla och livliga egenskaperna från sina föräldraraser.

Med det sagt, här är några snabba fakta om tonkinese (eller tonk) katter:

 • Livslängd: 10 till 15 år
 • Medelvikt (vuxen): 10 till 14 pund
 • Medellängd (vuxen): 12 till 15 tum
 • Egenskaper:

  • Kattdjuret har en mycket god karaktär: Vänlig, lekfull, kärleksfull, aktiv
  • Krav på skötsel:
  • Hundvänlig: Ja

  Fakta om siamesiska katter

  Siamesiska katter är en av de mest kända och äldsta katterna i världen. Det är den 5e mest populära kattrasen i USA för närvarande. Om du har sett en siamesisk katt har du kanske sett att dess pointes är mörka medan resten av kroppen är ljus i färgen. Punkterna omfattar tassar, ansiktsmask, öron och svans – i stort sett alla extremiteter på kroppen.

  Enligt Cat Fanciers Association (CFA) finns det endast 4 färger av siamesiska katter. Dessa inkluderar:

  1. Seal point
  2. Blue point
  3. Lilac point
  4. Chocolate point

  Med det sagt, här är några snabba fakta om siamkatter:

  • Livslängd: 10 till 15 år
  • Medelvikt (vuxen): 6 till 14 pund
  • Medellängd (vuxen): 11 till 14 tum
  • Egenskaper:

   • Pratar, lekfull, krävande, lojal
   • Krav på skötsel: Krävande, lekfull, krävande, lojal
   • Krav på skötsel: Lätt att sköta:
   • Hundvänlig: Ja

   Siamkatter vs. tonkinkatter

   Nu när vissa fakta om dessa katter är klara är det dags att diskutera skillnaderna mellan siamkatter och tonkinkatter när det gäller deras personlighetsdrag och andra faktorer.

   Här är några egenskaper som jämförs mellan de två kattformerna.

   Vänlighet

   Tonkatter är en av de mest vänliga kattraserna som finns. De älskar mänskligt sällskap och de kommer med största sannolikhet att följa dig vart du än går. Dessutom kan man se den synliga glädjen i deras beteende när de interagerar med dig. Det är alltså lätt att skapa ett starkt band med ditt husdjur när det gäller tonkatter. Dessutom kommer Tonk-katter mycket bra överens med barn och andra katter – vilket är vanligt bland många kattföräldrar.

   Om du har barn och katter i ditt hem är det alltid bäst att övervaka samspelet mellan dem. Barn kanske inte vet hur man hanterar katter på lämpligt sätt och kan sluta med att skada ditt husdjur. Så försök att lära dina barn hur de ska ta hand om sina husdjur och övervaka samtidigt varje leksession. Tonkatter tenderar också att uppträda vänligt och bekvämt mot gäster. Så du kan finna att din katt gnuggar sig på dina gäster.

   Siamkatter är också vänliga katter. De följer dig runt och håller dig sällskap. De är dock inte lika vänliga som Tonks. Så de kanske inte kommer överens så bra med andra katter i ditt hem. Detta kommer naturligtvis att variera från fall till fall, men det är något som är värt att notera. Dessutom är siamkatternas vänlighet vanligtvis reserverad för bekanta människor och husdjur. De interagerar inte mycket med nya ansikten.

   Pratglädje

   Om du någonsin har läst om siamkatternas personlighetsdrag måste du ha fått veta att denna ras är känd för att vara särskilt pratglad. Därför kan du förvänta dig att din siamesiska katt försöker konversera med dig. Att prata (eller meowing) är deras sätt att uttrycka sin tillgivenhet. Dessutom förväntar de sig också ett svar från dig, så du måste vara uppmärksam på dess konverserande. Om du vill ha en kamrat är en siamkatt ett utmärkt val.

   Tonkinese-katter är å andra sidan mycket mer fogliga. De är betydligt tystare än siamkatter, vilket är bra för djurägare som inte vill att deras katter ständigt ska tjata på dem röstmässigt. Så om du vill ha tystnad i ditt hem kan en tonkinskatt vara ett bättre val än en siamesisk katt.

   Hälsa

   Vanligtvis är tonkinskatter mer robusta när det gäller hälsa. De är benägna att drabbas av mycket genetiska sjukdomar, och de är generellt sett friskare än andra stamkatter. Detta innebär också att det blir lättare att ta hand om den här rasen, särskilt för nya kattägare. Med det sagt kan Tonk-katter drabbas av mag-tarmsjukdomar, astma med mera. Besök därför veterinären ofta för att se till att din kattunge är frisk.

   Siamkatter är dock mer benägna att drabbas av olika sjukdomar. En av de vanligaste är tandkötts- och munsjukdomar. Dessutom tenderar siamesiska katter att få gastrointestinala störningar, leversjukdomar, hjärtsjukdomar, astma, njursjukdomar med mera. Därför måste du besöka veterinären regelbundet för att övervaka din katts hälsa.

   Några likheter mellan siamesiska och tonkinkatter

   En guide om siamesiska katter kontra tonkinkatter skulle vara ofullständig om den inte också diskuterade några av likheterna mellan de två raserna.

   Aktiva och lekfulla katter

   Både siamesiska och tonkinkatter är lekfulla katter. De är intelligenta varelser och tycker om att interagera och leka med människor och andra katter. De här katterna har mycket energi och strövar vanligtvis omkring och utforskar sin omgivning, zoomar runt i ditt hem och hoppar på upphöjda föremål. Du bör inte överväga att skaffa någon av dessa katter om du letar efter en lugn katt.

   På grund av sin intelligens blir dessa katter också lätt uttråkade. Du måste konsekvent ge dem uppmärksamhet. Typiskt sett är siamkatter mer krävande och kräver mer uppmärksamhet än Tonks. Skillnaden är dock inte så stor att den nämns i diskussionen ovan. Så du bör överväga att skaffa en kamrat till din katt (som en annan katt) om du arbetar mycket och inte kommer att vara hemma större delen av dagen.

   Inte kräsna ätare

   En av de bästa egenskaperna hos dessa katter är att de inte är kräsna ätare. De tenderar att vara nöjda med vilken näringsriktig mat du än ger dem. Både siamesiska katter och tonkatter har dock en vana att överäta. Så du måste vara försiktig med hur mycket mat du ger dem. Om du har mer än en katt ska du se till att övervaka måltiden. Stoppa din katt från att äta från en annan katts tallrik om den försöker. Att överäta kan vara skadligt för siamesiska och tonkatter.

   Busig

   Dessa katter är inte rädda för att ägna sig åt lite bus för att hålla sig underhållna. Så de kan tappa vaser, dra i toalettrullar och så vidare. De kan också hålla ett öga på var du förvarar mat, hur du öppnar lådor och hur skåpdörrslåsen fungerar. Så de kan försöka få tillgång till det som är gömt där när du inte är i närheten. Vad du kan göra för att motverka detta är att hålla matföremålen utom räckhåll och att kattprotesera ditt hem.

   Några sista ord

   Nu när du är medveten om några av de subtila skillnaderna mellan siamesiska katter och tonkinese-katter kan du välja en följeslagare som passar bäst för dig och ditt hushåll. Siamkatter kan vara mer behövande och pratsamma, medan tonkinesenkatter i allmänhet är mer vänliga och välkomnande. Om du letar efter en kärleksfull och aktiv katt kan du dock inte göra fel med någon av raserna.