Siamesiska katter vs. Himalayakatter: Purrtalk.com – Hjälpande information om katter: Katter: Känner du till skillnaderna?

Siamesiska katter vs. Himalayakatter: Purrtalk.com – Hjälpande information om katter: Katter: Känner du till skillnaderna?
  • Planerar du att adoptera en katt?
  • Är du i en situation där du inte kan bestämma dig för om du ska välja Himalayakatter eller Siamkatter på grund av deras likheter?

Om det är du, är det här inlägget för dig.

Många nya djurföräldrar är förvirrade över om de ska välja siamesiska katter eller himalayakatter, eftersom de två kattraserna verkar likadana. De har båda ett liknande punktfärgsmönster och har slående vackra drag. Men det finns betydligt fler skillnader. De två kattraserna skiljer sig åt i utseende, personlighet, putsbehov, förväntad livslängd och mycket mer. Låt oss börja med att förstå skillnaderna mellan siamesiska katter vs. Himalayakatter, men innan vi går in på detaljerna ska vi ta en närmare titt på var och en av de två kattraserna.

Siamesiska katter

Siamesiska katter är en naturlig ras med ett gammalt ursprung. Katterasen kom från Thailand och tog sig till USA och europeiska länder på 1800-talet-talet. Sedan dess är siamkatten en populär kattras som är känd för sitt fantastiska utseende och supervänliga beteende.

Med en lång och slank kroppsbyggnad och en halvlång spetsig och tydligt färgad päls skiljer sig siamkattens öron, näsa och ben från resten av kroppen. Den ursprungliga färgen hos den renrasiga siamkatten är seal point, vilket är ganska sällsynt idag. Man kan dock hitta siamesiska katter med olika färger på sina points, bland annat blå, choklad, lynx och lila.

Det slående draget hos en siamkatt är husdjurets vänliga personlighet. Siamkatter är sociala och trivs i sällskap med människor och andra husdjur. Dessutom är de mycket aktiva och kräver ägarens uppmärksamhet. Om de känner sig överväldigade eller ignorerade är de också ganska högljudda, så du som djurägare måste ägna mycket tid och uppmärksamhet åt din siamesiska katt.

Himalayakatter

Till skillnad från siamkatter är Himalayakatter en korsning mellan perserkatter och siamkatter. Himalayakatterna är alltså ett resultat av mänsklig inblandning. Och eftersom Himalayakatter är korsningar mellan siamesiska katter och persiska katter delar de några egenskaper och personlighetsdrag med både siamesiska och persiska katter.

Himalayakatter är långhåriga, lurviga katter som finns i olika färger. Dessutom har de ett rundare ansikte och rundare ansiktsdrag som ger dem ett mer skrymmande utseende. Himalayakatterna har tjockare ben och kortare, tjockare halsar.

Om man tittar på Himalayakatternas personlighet är de en lekfull kattras, men de är inte särskilt aktiva, nyfikna och högljudda. Rasen är mer av en avslappnad typ av husdjur som behöver mycket putsning på grund av sin tjockare och längre päls.

Skillnader mellan siamkatter vs. himalayakatter

Låt oss ta en närmare titt på skillnaden mellan de två kattraserna så att du kan göra ett välgrundat val.

Ursprunget

Siamkatter är en naturlig ras. De är mycket äldre än Himalayakatterna; den senare är dock ett resultat av mänskligt ingripande. När människan parade siamesiska katter och persiska katter fick korsningen namnet Himalayakatter. På grund av siamkatternas DNA verkar Himalayakatterna bekanta med den siamesiska kattrasen. Men eftersom det är en korsning mellan siamesiska och persiska katter har de resulterande Himalayakatterna också fysiska egenskaper och personlighetsdrag som verkar likna persiska katter.

Utseende

Den kanske tydligaste skillnaden mellan siamesiska katter och Himalayakatter är pälslängden. De två kattraserna kan ha en liknande färgton, men pälslängden skiljer dem åt. Siamkatter har en mycket kortare pälslängd jämfört med Himalayakatter. Å andra sidan har Himalayakatter en lång, fluffig päls.

Förutom skillnaden i pälslängd finns det en skillnad i kroppsegenskaperna hos siamesiska katter jämfört med Himalayakatter. Vid en första anblick kan Himalayakatten och Siamkatten se likadana ut på grund av likheten i färgen, men om man tittar närmare inser man att de två kattraserna är slående olika.

Himalayakatterna har ett runt ansikte, en kort näsa och på grund av denna distinkta näsaform ser ansiktet hos Himalayakatterna plattare ut. Om man dessutom tittar på öronen har Himalayakatterna små, runda öron. Dessutom är benen och halsen hos Himalayakatterna korta och tjocka. Katterasen har en tjock svans med mycket hår.

Siamkatter har å andra sidan en lång och slank kroppsbyggnad med långa ben och en lång, tunn svans med få hår på svansen. Dessutom skiljer sig ansiktsdragen hos siamesiska katter också från Himalayakatter. Siamkatter har ett triangelformat ansikte med långa triangelformade öron.

Sammantaget är Himalayakatterna mycket mer beniga jämfört med de slanka och långa figurerade siamkatterna.

En annan skillnad i utseendet hos siamkatterna jämfört med Himalayakatterna är skillnaden i deras färger. Siamkatterna finns i fyra traditionella seal point-färger där vissa kroppsdelar har en distinkt färg. Himalayakatterna däremot finns i olika färgkombinationer.

Personlighet

Förutom utseendet skiljer sig de två kattraserna avsevärt åt när det gäller personlighet. Siamkatter tenderar att vara mer aktiva och lekfulla. Dessutom trivs de med mänsklig uppmärksamhet, så de älskar att vara i din närhet. Faktum är att siamesiska katter älskar att vara involverade i alla aspekter av ditt liv, oavsett vad du vill. Dessutom är siamesiska katter högljudda och är också ganska högljudda när det gäller deras behov.

Å andra sidan är Himalayakatter avslappnade och lugna katter som tycker om att bli putsade. De är också ganska lekfulla och sociala, men de är inte lika aktiva, högljudda och händelsemässiga som siamkatter. Himalayakatter är inte lika högljudda som siamkatter.

Skötselbehov

På grund av den uppenbara skillnaden i pälsens längd är det stor skillnad i skötselbehovet mellan siamkatter och himalayakatter. Den sistnämnda kräver mycket mer grooming tack vare sin långa päls. Faktum är att Himalayakatterna behöver putsning varje dag för att behålla sitt utseende. Dessutom behöver Himalayakatterna också ofta putsas för att minska risken för att utveckla mattor som kan orsaka infektioner och som också kan växa in i huden om de inte behandlas väl i tid.

Siamkatter har däremot inte ett frekvent behov av putsning. Faktum är att det oftast räcker med att borsta din korthåriga siamkatt en gång i veckan, men om du har en siamkatt med långt hår är det bäst att borsta din siamkatt minst två gånger i veckan.

Livslängd

Siamkatter har en mycket längre livslängd jämfört med Himalayakatter. Medan du kan förvänta dig att din siamesiska katt kan leva upp till 20 år och till och med längre, har Himalayakatter en förväntad livslängd på mellan 12 och 15 år.

Siamesiska katter vs. Himalayakatter – vilken ska man välja?

Med tanke på de detaljer som nämns i det här inlägget kommer vi säkert att dyka upp av skillnaderna mellan siamesiska katter vs. Himalayakatter. Siamkatterna är en naturlig ras, medan Himalayakatterna är en korsning mellan siamesiska och persiska katter. Därför delar de egenskaper och karaktärsdrag från både siamesiska och persiska katter. Dessutom finns det en slående skillnad i pälslängd och fysiska egenskaper hos siamesiska och himalayakatter. Siamkatterna har en kort päls, medan Himalayakatterna är pälsigare och har en längre päls. Dessutom är siamesiska katter mer slanka och långa jämfört med de beniga Himalayakatterna.

Förutom utseendet skiljer sig de två kattraserna också åt i fråga om temperament och personlighet. Siamkatterna trivs med mänsklig interaktion och vill vara delaktiga i alla aspekter av ditt liv, men så är inte fallet med de mer mjuka och mindre högljudda Himalayakatterna. Med tanke på skillnaden i pälsens längd har de två kattraserna olika behov av grooming. Medan Himalayakatterna behöver mycket mer regelbunden putsning är det inte fallet med den korthåriga siamesiska katten. Slutligen finns det en skillnad i livslängd för de två kattraserna. Siamkatter lever längre än Himalayakatter.

Så om du vill välja mellan en siamkatt och en Himalayakatt är det upp till dig. Om du är en hemmamänniska som tycker om att ha sällskap av en högljudd och krävande katt som inte behöver mycket putsning, då är en siamesisk katt något för dig. Men om du föredrar ett lugnt husdjur som inte är särskilt krävande, men som behöver mycket skötsel, är Himalayakatterna något för dig.