Vad du bör tänka på när du låter din siamesiska katt gå ut

Vad du bör tänka på när du låter din siamesiska katt gå ut

Siamesiska katter förknippas ursprungligen med kungligheter i Thailand och är kända för sitt unika utseende. Till skillnad från många andra kattraser kräver dessa lojala och energiska varelser en hel del specialvård. Även om världen utanför har mycket att erbjuda dessa katter är den ofta laddad med faror. Från bilar till tjuvar, loppor och andra katter – siamesiska katter utsätts för en myriad av potentiella risker på gatorna. Beroende på vilket område du bor i kan din älskade kattunge råka ut för en olycka, bli stulen eller hamna i slagsmål med en annan katt eller ett annat djur. Samtidigt kan siamkatter också dra nytta av den naturliga stimulans som utemiljön erbjuder.

Med detta sagt är det många faktorer som spelar in när du funderar på att släppa ut din siamkatt utomhus.

Vad du behöver veta om siamkatter

Siamkatter är inomhuskatter som är tänkta att leva i hem. Raser har möjlighet att avla fram katter med egenskaper som de vill uppmuntra. Även om det kan ta många år, lyckas uppfödare så småningom le avla vissa egenskaper hos vissa katter.

Siamkatter hittades först för flera hundra år sedan i Thailand. Under årens lopp har de flesta av de vilda egenskaperna hos denna ras försvunnit. Nu har de blivit en specialiserad ras som är eftertraktad för sina slående blå ögon och slanka kroppar med en fin och glansig päls. Efter så många år av avel för domesticerade egenskaper har dessa kattdjur helt enkelt svårt att överleva utomhus på egen hand.

Kan en siamesisk katt gå ut?

De flesta kattägare får sina siameser från en uppfödare. Om du får en som baby bör den inte lämnas utomhus förrän den har fått alla sina obligatoriska vaccinationer. En siamkattunge måste också ha begränsad kontakt och interaktion med andra katter och djur.

Låt oss inse det: det är inte säkert att låta en vanlig katt ströva fritt utomhus, än mindre en katt som tillhör rasen siameser. Som ägare till en siamesisk katt måste du hitta ett sätt att tillgodose ditt kattdjurs behov utan att utsätta den för fara.

Du måste veta var din siamesiska katt befinner sig hela tiden, så att du inte behöver vara rädd för de överdrivna faror som den utsätts för utomhus, särskilt i en livlig stad. Men om du bestämmer dig för att låta din siamesiskatt gå ut utomhus, se till att tänka på några faktorer.

Vad du ska tänka på när du låter din siamesiska katt gå ut

Här är några saker som du måste tänka på innan du låter din siamesiskatt gå ut.

Risken för maskar och parasiter

Människor vidtar många försiktighetsåtgärder när de går utomhus. Djur å andra sidan är extremt annorlunda. Din siamesiska katt springer in i potentiellt farliga saker och slickar sedan på pälsen och tassarna, vilket riskerar att ge upphov till allvarliga sjukdomar.

Din siamesiska katt kan få parasiter genom att gräva i sopor eller gå i förorenad jord. Det är också möjligt att de får i sig förstörd mat från grannens soptunnor som kan orsaka maskar i magen. Vissa maskar kan vara livshotande om din katt inte behandlas i tid.

Större veterinärräkningar

Varje ansvarsfull kattägare tar med sin katt på regelbundna veterinärbesök. En siamesiskatt måste få sina vaccinationer och en årlig undersökning. Veterinärräkningar kan vara ganska höga som det är, och att låta din katt ströva omkring utomhus kan öka dem ännu mer.

Katter är till exempel territoriella varelser som snabbt hamnar i slagsmål utomhus, vilket resulterar i behov av akutvård för skador. Eftersom strövande katter dessutom är ovaccinerade kan de ge din siamesiska en infektion genom att bita eller klia sig.

Katter ser inte heller upp för trafiken, vilket kan leda till att de blir påkörda av en bil, vilket resulterar i permanent funktionsnedsättning eller dödsfall. Om din siamesiska katt dessutom behöver opereras eller måste vistas länge på sjukhus kommer det att öka veterinärräkningen med flera tusen dollar.

Lurande faror

Det kan finnas många faror som bara väntar runt hörnet för din katt, särskilt om du bor i ett livligt område. Din siames kan inte bara springa in i lösa hundar, utan den kan också komma i kontakt med gift och obehagliga människor.

Hundar är kända för att jaga katter. Oavsett hur observant och intelligent din siameser är kan vissa hundar vara ganska snabba när de attackerar och orsaka allvarliga skador på din kattunge.

Många människor lägger ut giftiga ämnen, såsom bekämpningsmedel och insektsbekämpningsmedel, för att hålla skadedjur borta. Vissa människor lägger också ut trädgårdskemikalier och råttgift i sina bakgårdar, vilket kan vara en stor hälsorisk för din katt. Dessutom kan många blommor och trädgårdsbuskar, till exempel liljor, vara giftiga för din katt.

Katter som strövar fritt utomhus riskerar också att fastna i skjul och garage utan möjlighet att fly. Dessutom kan du inte förvänta dig att de som bor i ditt grannskap ska vara lika snälla mot din siamesiska katt som du är. Med så många faror som lurar överallt finns det inget sätt att veta säkert att din siamesiska kommer att förbli säker utomhus.

Fara för din familj

Din siamesiska kan återvända hem efter att ha varit utomhus under en längre tid. Även om ditt husdjur kan se bra ut finns det inget säkert sätt att veta om det bär på några sjukdomar som kan vara farliga för din familj. Du kan inte veta var din siameser vandrar iväg till när du släpper den utomhus. Därför finns det inget sätt att veta vad de tar med sig in i ditt hem från gatorna.

Som den kärleksfulla varelse den är, myser och kramar din siameser förmodligen med alla familjemedlemmar. Kanske sover de till och med i din säng. Oavsett om du städar ditt hem regelbundet kan du inte effektivt eliminera de bakterier som din katt på lösdrift tar med sig in. Tänk dig att din siamesiska tar med sig alla bakterier från en sopcontainer in i ditt hem.

Med tanke på ditt ansvar för att hålla din familj frisk måste du hålla ett öga på din siamesiska, och det bästa sättet att göra det är att hålla den inomhus.

Tänk på dina grannar

Det kan vara ohövligt att släppa din siamesiska katt överallt i grannskapet. Det finns trots allt inget säkert sätt att veta om dina grannar är allergiska mot katter eller inte gillar dem alls. Om det skulle vara så att några av dina grannar älskar katter skulle de ändå inte vilja att någon annans husdjur gräver i deras sopor eller strövar omkring utan uppsikt på deras bakgård.

Eftersom siamesiska katter är sugna på uppmärksamhet kan de gå fram till främlingar som inte vill interagera med dem. Dessutom kan vissa av dina grannar också äga stora hundar, och du kan inte vara säker på vems gård din siamesiska katt går in på när den strövar omkring utomhus. Med enkla ord bör dina grannar inte behöva oroa sig för att ha att göra med en annan persons husdjur.

Att hamna i slagsmål

Någon gång har du förmodligen hört jämrande herrelösa katter under natten. Det beror på att katter hamnar väldigt snabbt i slagsmål. Siamkatter är territoriella, vilket kan få dem att slåss med alla djur som kommer in på din gård. Du kommer förmodligen inte ens att vara medveten om slagsmålet förrän din katt skadas eller försvinner. Dessutom kommer din katt förmodligen inte ens att överleva om den hamnar i slagsmål med en större katt eller en hund.

Dessa slagsmål kan vara ganska farliga och kanske till och med livshotande eftersom de kan leda till allvarliga skador, infektioner och ärr. Din siamesiska katt kan till och med bli mer rädd och svårhanterlig på grund av det trauma som den har lidit av ett slagsmål.

Hotet om att försvinna eller bli stulen

Siamesiska katter har en nyfiken och äventyrslysten natur som uppmuntrar dem att vandra fritt utomhus. Detta är dock ganska hotfullt eftersom det innebär att de riskerar att försvinna eller bli stulna. Eftersom siamesiska katter är en unik ras med vackra ögon och fantastisk päls kan vissa människor försöka stjäla dem och sälja dem för en bra summa pengar.

Alternativa utomhusalternativ för en siamesisk katt

Nåväl, det är inte bara dåligt med utomhusvistelse. Frisk luft och solljus kan helt klart gynna ditt kattdjur genom att hjälpa till att avvärja depressioner och ge dem en allmänt tillfredsställande känsla. Du behöver dock inte låta din katt vara ensam utomhus. Istället måste du skapa ett säkert utrymme för dem.

Om du bor i en lägenhet kan du säkra din balkong genom att installera babygrindar på gallren och täcka den öppna ytan med nät. Om du bor i ett hus kommer din siamesiska att trivas i ett utomhushägn. Inhägnade solrum och verandor är också bra områden för din siames att leka på.

Avslutning

Siamkatter är mycket lojala, kärleksfulla och lekfulla husdjur som snabbt kommer att bli höjdpunkten i ditt hem. Dessa mycket intelligenta och energiska husdjur kan bli fantastiska följeslagare, så länge du kommer ihåg att de avlades upp som innekatter. Som husdjursförälder till en siamesisk katt måste du engagera dig för att skydda dem från de faror som lurar utomhus, särskilt i livliga bostadsområden och städer.

Att låta din siamesiska katt ströva omkring utomhus utan uppsikt kan utsätta den för en myriad av potentiella faror som kan leda till att din kattunge skadas, blir sjuk, blir stulen eller till och med dör om den går in på fel ställe. Om du insisterar på att uppfostra en katt som kan anpassa sig till både inomhus och utomhus är detta inte rätt ras för dig. Denna designerkatt måste hållas säker och frisk i ditt hem.