Vad du måste veta om att bada siamesiska katter

Vad du måste veta om att bada siamesiska katter

Som förälder till en siamesisk katt är det vanligt att man får frågor om hur man rengör sin siamesiska katt. De flesta djurföräldrar är oroliga för hur ofta de ska bada sin siamesiska katt, hur de ska hantera dem under badet och om de tycker om att vara i vattnet eller inte. Alla dessa frågor är relevanta eftersom badet av din siamesiska katt är en integrerad del av din katts groomingprocess.

Svaret på dessa frågor beror dock på många faktorer. Och det finns mycket mer i badprocessen för din siamesiska katt.

I det här inlägget delar vi med oss av allt du måste veta om att bada din siamesiska katt. Vanligtvis behöver din siamesiska katt bada var 4-6:e vecka, men frekvensen beror på din siamesiska katts hårlängd. Hur ofta de behöver bada beror dessutom på flera andra faktorer, bland annat hur mycket tid din siamesiska katt tillbringar utomhus, din siamesiska katts ålder och hur din hemmiljö ser ut. Och även om siamkatter älskar att leka i vattnet gillar de inte när du lägger dig i och ger dem en skön dusch. Så när du planerar att bada din siamesiska katt måste du förbereda dig ordentligt.

Hur ofta ska du bada din siamesiska katt?

Hur ofta du ska bada din siamesiska katt beror på hur lång pälsen är. Vanligtvis behöver din siamesiska katt bada en gång var 4-6:e vecka. Om din siamesiska katt har kortare hår kan du till och med bada den en gång var 2-3:e månad. Det beror på att siamkatter med kortare hår kan rengöra sig själva mer effektivt. Därför behöver de inte bada ofta.

Förutom pälsens längd är det flera andra faktorer som avgör hur ofta du ska bada din siamesiska katt. Några av dessa faktorer är

Din siamkats lektid utomhus

Även om siamkatter är ett utmärkt husdjur för inomhusbruk, måste du bada den ofta, till exempel en gång var 4-6:e vecka, om din siamkatt tillbringar mycket lektid utomhus. På samma sätt, om du som djurförälder gillar att tillbringa mycket tid med utomhusaktiviteter som vandring, camping och andra utomhusäventyr, och gillar att ta med din siamesiska katt, är det viktigt att bada den så snart du kommer hem.

Hemmiljö

Den typ av miljö som din siamesiska katt lever i är också en viktig faktor som avgör hur ofta du bör bada ditt husdjur. Om din katt lever i ett rent och välskött hem där den får tillräckligt med möjligheter att interagera med familjemedlemmar kommer det att uppmuntra den att hålla sig ren. Därför behöver en siamesisk katt som tillbringar den mesta tiden i en varm och hemtrevlig miljö bada mindre ofta.

Om din siamesiska katt lever i ett fientligt boende kommer det dock inte att uppmuntra den att upprätthålla renlighet. Därför kommer din siamesiska katt att behöva bada oftare.

Din siamesiska katts ålder

Siamesiska katter är naturligt nyfikna. De unga kattungarna är dock mer livliga och energiska, samtidigt som de är nyfikna. Som ett resultat av detta blir de till slut smutsigare. Men så är inte fallet med äldre och mer mogna siamkatter. Därför behöver de bada mindre ofta.

Problem med fästingar och loppor

Det är vanligt att katter får fästingar och loppor. Om din siamesiska katt kämpar med detta problem kan den behöva bada oftare tillsammans med behandling och omfattande rengöring av hemmet för att bli av med skadedjuret.

Hur badar man sin siamesiska katt?

Nu när du redan vet vilka faktorer som påverkar hur ofta du ska bada din siamesiska katt är det dags att veta mer om hur du ska bada din siamesiska katt.

Förberedelser för att bada din siamesiska katt

När du planerar att bada din siamesiska katt ska du förbereda dig genom att ha på dig en gammal klänning med långa ärmar. Siamkatten kan bli irriterad under badet och kan klia dig, så dina långa ärmar skyddar dig från att bli kliad.

Och medan du förbereder dig, glöm inte att förbereda ditt husdjur för jobbet. Se till att klippa din katts naglar innan badet. Återigen är det en åtgärd för att skydda dig själv från att bli repad. Även om din siamesiska katt älskar vatten kanske den inte gillar din inblandning och därmed blir irriterad under badet. Många katter kliar sina ägare av denna anledning, så du måste förbereda dig därefter.

Dessutom måste du också förbereda platsen för att bada din siamesiska katt. Ofta är det ett bra alternativ att bada din siamesiska katt i ett badrum. Men vissa djurföräldrar föredrar också att göra jobbet i köket, särskilt när det finns ett dubbelt handfat. I det fallet kan du använda det ena handfatet för tvålning medan det andra används för att skölja av ditt husdjur.

Om du badar din siamesiska katt i ett badrum kan du använda duschhuvudet för att skölja av din katt eller använda hinkar fyllda med vatten för att bada ditt husdjur.

Oavsett var du badar måste du ta bort alla viktiga och ömtåliga föremål från platsen som kan gå sönder om din katt försöker fly från situationen. Dessutom är det bäst att göra området halksäkert genom att lägga ut en gummi- eller plastmatta.

Verktyg du behöver för att bada din siamesiska katt

Här är en lista över vad du behöver för att bada din siamesiska katt.

 • Ansiktsduk,
 • Handduk,
 • Borste eller kam,
 • Kattschampo, eller om ditt husdjur har loppor eller fästingar kan du behöva ett speciellt sammansatt kattschampo.

Se till att du aldrig använder vanligt schampo eller tvål för människor för att bada din siamesiska katt, eftersom det kan skada huden och kattens päls.

Du behöver också ljummet vatten så att din siamesiska katt kan njuta av badet.

Badprocessen

När du badar din siamesiska katt är det en trestegsprocess där du tvättar din katt, sedan sköljer du bort schampot och slutligen torkar den. Låt oss titta närmare på varje steg.

Steg 1 – Tvättning

Placera katten i behållaren (hink eller diskbänk) och arbeta dig fram genom kattens päls så att hela kroppen, förutom huvudet, blir våt. Gör denna process medan du stöder din katt och håller kattens öron och ansikte torra.

Steg 2 – Sköljning

Gå nu vidare till nästa behållare som innehåller rent vatten och skölj försiktigt din katt. Du kan behöva skölja din katt några gånger för att få den ordentligt rengjord. Vid det här laget kan du rengöra kattens ansikte med en fuktig hand eller en ansiktsduk, men se till att du inte täcker ansiktet helt och hållet eftersom det kan överväldiga ditt husdjur.

Steg 3 – Torkning

När du har sköljt din katt får du inte låta den ligga kvar med våt päls. Ta istället ut den ur behållaren och linda försiktigt in den i en torr handduk utan att täcka ansiktet. Gnugga nu försiktigt handduken i alla riktningar samtidigt som du är extremt försiktig när du torkar ansiktet.

Du kan använda bomull för att rengöra kattens öron, och när katten är torr, kamma dess hår och lämna den på en torr plats.

Och detta avslutar processen för att lämna din katt ren och snygg.

Tips för att bada din siamesiska katt

Till sist delar vi med oss av några tips och riktlinjer för att bada din siamesiska katt, så att det blir en bekvämare upplevelse för både dig och ditt husdjur.

 • Välj en tid på dagen när din siamesiska katt är på bästa humör eftersom det underlättar processen.
 • Glöm inte att trippa dina naglar samt din siamesiska katts naglar. Du vill inte skada ditt husdjur när du badar det. Dessutom vill du också skydda dig själv mot din katts repor.
 • Bada din siamesiska katt i badrummet eller köket, men se till att området är säkert, rent och har lämpliga åtgärder för att förhindra att katten halkar.
 • Det är bäst att använda ljummet vatten och ett kattschampo av god kvalitet. Om din katt behöver särskild behandling mot loppor och fästingar ska du gå till ett specialbehandlat schampo efter att ha diskuterat problemet med veterinären.
 • Häll aldrig vatten i kattens ansikte eftersom det kan skrämma den och göra den överväldigad.
 • När du schamponerar din katt ska du ge den en ordentlig massage eftersom det slappnar av.
 • Om din siamesiska katt har långt hår, glöm inte att skölja den flera gånger och ta dig igenom pälsen för en effektivare och grundligare rengöring.
 • Torka av din siamesiska katt med en ansiktsduk utan schampo. Och när du gör det, glöm inte att rengöra ögonen och det omgivande området.
 • Det är bäst att torka din siamesiska katt med handduk, men använd den på medelvärme om du vill använda en blåsmaskin.
 • När din katt är helt torr kan du applicera olja eller smörjmedel för att öka glansen och hälsan i din katts päls.

Slutord

Att bada din siamesiska katt kan vara svårt för vissa djurföräldrar, men om du förbereder dig och din katt i enlighet med detta och vet hur och när du ska bada din siamesiska katt, kan det bli en trevlig upplevelse för både dig och din siamesiska katt.