Vad man bör och inte bör göra när man introducerar en siamesisk katt till en annan katt

Vad man bör och inte bör göra när man introducerar en siamesisk katt till en annan katt

Siamkatten är den äldsta och mest kända kattrasen som finns i hela världen. Dessa katter är kända för att vara kärleksfulla till sin natur och har en lekfull och söt personlighet. De har inte svårt att anpassa sig till sin ägare och knyter an snabbt. Siamkatter är faktiskt kända för att ha en ”hundliknande” tillgivenhet för människor.

När det gäller att introducera en siamesisk katt till en annan katt kan det dock bli lite knepigt. Du måste vara försiktig och ta det långsamt så att ingen av katterna blir överväldigad. Det finns tre olika stadier som du måste vara uppmärksam på – separation, visuell kontakt och fullständig kontakt.

I den här artikeln får du lära dig hur du introducerar en siamesisk katt till en annan katt så att båda blir välanpassade och inte bråkar med varandra.

Hur är en siamesisk katt?

What is a Siamese cat like?

En siamkatt skiljer sig inte från någon annan vanlig katt. Den är dock en av de äldsta kattraserna som kommer från Thailand. Förr i tiden betraktades siamkatter som kungligheter.

Dessa katter är kända för att behöva sällskap, annars blir de ensamma. De har en utåtriktad natur och kan verka uppmärksamhetssökande. Eftersom de älskar att vara sociala kommer du alltid att se dem försöka leta efter nya sätt att vara tillgivna mot sina ägare. Om du tillbringar långa timmar på jobbet är det att föredra att inte hålla en siamesisk katt eftersom den kommer att lida mycket av att vara helt ensam hemma.

Detta kan komma som en överraskning – medan vissa katter gillar att ha sitt eget utrymme och tycker om att göra sina egna saker utan människans ständiga närvaro, är siamesiska katter annorlunda. Faktum är att de kommer att ställa sig i vägen och kräva konstant uppmärksamhet från människor som tillbringar mest tid med dem.

Siamkatter har unika personligheter. De skiljer sig mycket från andra kattraser, särskilt när det gäller deras interaktion med människor. De kan vara underhållsintensiva och krävande. Nyblivna ägare skulle ha svårt att anpassa sig till siamesernas natur. Siamkatter är också mycket pratsamma – de kommer att använda sin röst för att ständigt kommunicera med sina ägare under hela dagen. Det är bra att hålla dem distraherade genom att ge dem stimulans i form av pussel och leksaker.

Förutom deras ständiga behov av kärlek är dessa katter extremt intelligenta. De lär sig nya färdigheter extremt snabbt och gillar att prova nya saker. Deras intelligens är det som gör att de lättare kan kommunicera med andra katter.

Introduktion av en siamesisk katt till en annan katt – Dos

Introducing a Siamese cat to another cat- The dos

1. Tänk på din katts personlighet

I föregående del av artikeln beskrevs personligheten hos en siamesisk katt. Det betyder dock inte att alla siamesiska katter har samma personlighet.

Det är viktigt att ta reda på hur din katt är. Du måste förstå när din katt gillar att lämnas ensam. Om din katt aldrig har introducerats till andra katter och vanligtvis tillbringar all sin tid hemma kan du ha svårt att introducera en siamesisk katt till en annan katt. Därför är det viktigt att förstå din katts personlighet och beteendemönster.

Det är också viktigt att förstå åldersskillnaden mellan två katter. Kattungar är till exempel alltid mer hyperaktiva och aktiva än äldre katter. Att hålla båda i ett och samma rum kan få den äldre katten att känna sig irriterad eftersom den kanske inte matchar den yngre kattens energinivåer. I stället kan du låta den äldre katten observera den lilla katten leka och långsamt låta den bygga upp sitt intresse.

2. Låt båda katterna lukta på varandra

Doftsinnet är oerhört viktigt, särskilt hos djur. Det är så de bestämmer om de tycker om varandra och om de känner sig trygga.

När du introducerar en siamesisk katt till en annan katt ska du ta det långsamt. Börja med att låta den ena katten sova i den andras rum. På så sätt vänjer de sig vid varandras dofter. Kom dock ihåg att det inte hjälper att låta dem byta rum under en dag. Du kan behöva hålla på så här i några veckor innan de accepterar varandras närvaro i huset.

3. Uppmuntra båda katterna att titta på varandra

Om båda katterna inte reagerar bra på varandra och börjar få revirproblem ska du inte oroa dig. Du kan börja i liten skala genom att låta dem titta på varandra genom en babygrind.

Allt du behöver göra är att se till att grinden inte öppnas helt plötsligt. Låt båda katterna titta på varandra och långsamt förstå varandra. När de är redo och vet hur den andra ser ut kan du börja med att sakta öppna grinden. Tvinga dem inte att gå på varandra. Ge dem i stället tid och utrymme att interagera med varandra själva. Det är viktigt att bekanta sig med dem innan.

Introduktion av en siamesisk katt till en annan katt – vad man inte får göra

Introducing a Siamese Cat to Another Cat

1. Få dem inte att skynda på processen

När en siamesisk katt introduceras till en annan katt är det viktigaste att komma ihåg att inte skynda på. Du måste ha tålamod hela tiden, annars kan dina katter hata varandra för livet. Introduktionsprocessen är av avgörande betydelse. Medan vissa katter kommer överens direkt kan det ta upp till några månader för vissa att bli bekväma med varandra.

Om du upptäcker att katterna slåss med varandra ska du inte känna dig avskräckt. Hur en katt reagerar på en annan katt beror på dess beteende och personlighet. Även om det kan ta tid för båda katterna att anpassa sig till varandra, när de väl gör det kommer inget du gör att kunna slita dem isär. Kom ihåg att älska båda katterna lika mycket så att den andra katten inte känner sig utanför.

2. Lämna dem inte ensamma

Att lämna katter utan uppsikt, särskilt två främmande katter, är det värsta du kan göra. Även om det är viktigt att låta båda katterna umgås med varandra och lära känna varandra, måste det alltid ske under din övervakning.

Även om morrningar och tillfälliga väsningar inte behöver ägnas alltför stor uppmärksamhet, låt inte en katt fysiskt attackera en annan. Om detta händer ska du ingripa omedelbart och se till att avskräcka katterna från att slåss igen. Du måste vara i närheten för att stoppa varje slagsmål som bryter ut, annars kan katterna bli vana vid det. När du upptäcker att katterna är snälla mot varandra kan du ge dem lite kärlek tillsammans med en godbit. Använd alltid uppmuntrande ord till dina katter för att visa dem hur bra de gör.

3. Anta inte omedelbart att båda katterna kommer att komma överens

Även om det inte är något fel med att vara positiv får du under inga omständigheter anta att din siamesiska katt kommer att acceptera en annan katt omedelbart. Även om siamkatten är superkärleksfull mot dig och alla andra människor ska du komma ihåg att katter reagerar olika på andra djur.

Processen att introducera en siamkatt till en annan katt måste gå långsamt. Håll dem först åtskilda från varandra. Låt dem sedan ha viss visuell kontakt. Precis på slutet, när båda katterna är bekväma med varandras doft och utseende, låt dem fysiskt interagera med varandra.

Om du märker att dina katter slåss mer än vanligt eller att en katt styr över en annan katt, låt det inte passera. Detta beteende är oförlåtligt och bör inte uppmuntras. Tillrättavisa den katt som inte uppför sig och se till att belöna dina katter varje gång de uppvisar ett gott beteende.

Slutsats

Även om du kanske tycker att det är underhållande att ha två katter är det också ett stort ansvar. Du måste se till att övervaka hela processen med att introducera en siamesisk katt till en annan katt så att båda katterna känner sig bekväma med varandra.

Om en av katterna åker bort en tid, antingen på semester med en annan familjemedlem eller till en vän för en kortare tid, måste hela denna process upprepas. Katterna glömmer vanligtvis varandra och måste återigen introduceras, särskilt om du vill undvika konflikter. De förlitar sig trots allt på doftens makt för att fatta beslut. När de kommer tillbaka till sitt hem kan de upptäcka att allt luktar annorlunda.

Oroa dig dock inte, vi försäkrar dig att när du långsamt återintroducerar båda katterna kommer de att minnas några av de goda stunder de har haft. Snart kommer de att kunna leka med varandra och återgå till att vara bästa vänner som tidigare!