Vad man bör tänka på när man köper ett kattträd till en siamesisk katt

Vad man bör tänka på när man köper ett kattträd till en siamesisk katt

Precis som människor kan även katter behöva möbler. Många tror att detta är ett skämt, men vi är här för att försäkra dig om att även husdjur behöver möbler. Om du funderar på att köpa ett kattträd till en siamesisk katt är vi här för att vägleda dig.

Om du ger din katt lite tid för sig själv i sitt eget utrymme betyder det att du också kan njuta av lite lugn och ro. För människor är det avgörande att ha sitt eget utrymme. På samma sätt är det viktigt att ett kattdjur har sitt eget privatliv då och då.

Ett kattträd har flera fördelar. Din siamesiska katt kommer att kunna sova, klättra, sova, klia och tillbringa tid på det. Vissa katter är extremt aktiva- detta kattträd kan vara det perfekta utrymmet för dem. Naturligtvis skulle det också hålla din katt glad och distraherad. Dessutom behöver du som husägare inte oroa dig för att din siamesiska katt ska skrapa möblerna i huset och förstöra värdefulla antikviteter.

Varför är ett kattträd viktigt?

Vi har tidigare talat om hur viktigt det är att köpa ett kattträd till en siamesisk katt. På grund av sin hypernatur är de alltid mycket aktiva och behöver alltid stimuleras av leksaker. Deras slarviga natur gör att de klöser möbler runt om i huset samtidigt som de kastar runt med bruksföremål. Vem vill att deras splitternya soffmöbel ska slitas sönder en vecka efter att det anlänt?

Även om denna hypernatur ses hos unga kattungar kan äldre katter också uppvisa frekventa energiutbrott. Det är vanligt att se katter som hoppar och hoppar från en plats till en annan. Ibland när de springer från ett hörn av rummet till ett annat skadar och bryter de saker som hålls i vägen. Om din katt har ett skräddarsytt kattträd baserat på vad den gillar och föredrar kommer den att trivas bättre. Det bästa är att kattmöbler kan vara en räddning för dina möbler.

Katträd idag är helt fantastiska. En del av dem är genomarbetade och innehåller massor av plattformar, sittpinnar, hål för att gömma sig, klösmattor och till och med kattleksaker som är bifogade.

Om du har budgeten kan du välja kattträd med ramper, stegar och andra roliga delar som gör att din katt kan gå loss. Det är trots allt meningen att detta ska vara en säker tillflyktsort för dina katter – de ska kunna slappna av, leka och roa sig så mycket de vill här.

Vad man ska tänka på när man köper ett kattträd

1. Design

Du kan hitta kattträd som finns i flera olika storlekar, konfigurationer och designer. Varje kattträd som du hittar har utformats av ett antal skäl. Det är en perfekt plats för din katt att koppla av på, och om du har det vid fönstret blir det en perfekt plats för din katt att sitta på.

Katterna avgudar toppen av kattträdet på grund av höjden. De gillar att ha full utsikt över sin omgivning eftersom det får dem att känna sig tryggare. Vissa kattträd levereras med ett antal klösar, tillsammans med några sittplatser och utrymmen som gör att en kattmössa kan sova bekvämt. Kattvagnar och sängar är vanliga i kattträd.

Du måste bestämma vilken typ av kattträd som skulle passa din husdjurskatt. Du hittar massor av standardkatträd på marknaden, men nyckeln är att anpassa dessa träd så att de passar din katts behov.

2. Klia

Alla katter älskar att klia. Det är deras favorithobby. Faktum är att katter klöser allt de ser – mattor, trämöbler, rep, dörrar – vad som helst.

Om du inte vet exakt vad din katt gillar att klösa kan du välja kattträd som har många klösmöjligheter.

3. Kattens personlighet

Ditt kattträd måste göras enligt din katts personlighet. När du skräddarsyr ett kattträd ska du välja ett som är baserat på din katts storlek och ålder. Tänk dessutom på din katts förmåga att klättra och hur aktiv din katt egentligen är.

En katt som älskar att klättra och tillbringar hela dagen med olika aktiviteter kommer att uppskatta ett högt kattträd som har många nivåer. Å andra sidan kommer äldre katter som tillbringar den mesta tiden med att sova eller inte gillar att byta plats att föredra ett kattträd som har många sovplatser. Vissa träd har också olika leksaker som hänger här och där – dessa är bra för kattungar som tycker om att leka.

4. Robusthet

Självklart är det självklart att kattträdet måste vara tillräckligt starkt för att klara av kattens vikt. Din katt kommer att hoppa upp på trädet och delta i många aktiviteter. Du vill inte skaffa ett kattträd som går sönder eller knäcks vid minsta tryck, eftersom det kommer att lämna katten ärrad. Den kommer aldrig att kunna lita på ett kattträd i framtiden.

När du köper ett kattträd ska du se till att kontrollera dess robusthet. Lägg märke till hur det ser ut och vilka material som har använts för att konstruera det. Massiv ek är ett populärt alternativ med kattträd, och de gör också att utrymmet ser extremt attraktivt ut.

Några andra faktorer som du måste överväga är om kattträdet ska ha plattformar, stegar eller sittpinnar. Om det har allt detta måste du kontrollera om det kan tolerera vikten av dessa extra komponenter. Om du har många katter måste du skaffa ett stort trädkoja eller två trädkojor så att alla katter kan få sin beskärda del av nöjet.

Som tur är kan du också skaffa en kattholm som smälter in med möblerna i ditt hus och passar perfekt till inredningen. Ett kattträd är trots allt också en möbel. Om du skaffar ett anpassat exemplar kommer det att se bra ut i ditt hus. Detta borde inte vara något problem eftersom kattträd i modern tid är utformade för att se exceptionella ut. Vad hindrar dig från att skaffa det snyggaste kattträdet till din lilla katt?

Säkerhetstips

När du köper ett kattträd till en siamesisk katt är det viktigt att tänka på dessa säkerhetsfaktorer:

  • Skraphögen bör inte vara för smal eller för hög. Om kattträdet är för smalt och hyllorna inte är särskilt breda kommer din katt att ha svårt att hitta ner. Detta gäller särskilt för kattungar som behöver titta ner innan de hoppar.
  • Om du skaffar ett kattträd med bifogade leksaker är det viktigt att leksakerna inte är för långa eller elastiska, eftersom din katt riskerar att av misstag slå dem runt halsen och kvävas.
  • Katträdet bör inte innehålla några vassa föremål som potentiellt kan skada din katt.
  • Kattträdets bas bör vara tillräckligt bred så att det inte skakar för mycket under din katts vikt eller går sönder om din katt börjar hoppa från en plats till en annan.
  • Se till att kattträdet är tillverkat av material som är hållbart. Katträd som kostar mer är förstås troligen gjorda av bättre konstruktionsmaterial. Sätt en budget som du är villig att spendera på din katt och kom ihåg att det här trädet är tänkt att hålla länge – det är en underbar investering.

Alternativ till kattträd

Om du av någon anledning inte vill ha ett kattträd på grund av utrymmet det skulle ta eller pengarna det skulle kosta, har vi ett alternativ för dig – katthockar!

När du handlar till din katt kommer du att märka att inte alla typer av katthockar kommer med träddelen. Du kan till och med få till exempel fönstermonterade sittpinnar till din katt som inte tar upp för mycket golvyta i ditt hus. Faktum är att de inte använder något utrymme alls eftersom de hänger i luften. Utan en bas som är fäst kan dessa sittpinnar spara massor av utrymme, särskilt i en trång lägenhet.

Tänk dock på att sittpinnarna inte har någon klösmatta. Detta innebär att om din katt älskar att skrapa möbler kommer du att beröva den dess favorithobby. Faktum är att du kanske också kommer att upptäcka att din katt tar ut sin frustration på annat håll – kanske på möblerna runt om i huset. Vem vill ha det?